Wednesday, August 21, 2013

First Aid untuk kucing anda.. bantuan kecemasan untuk kucing yang boleh dipelajari I

Salam saya sedang menyusun info-info dan juga ilmu yang berkaitan first aid yang sesuai untuk anda apply di rumah bagi kucing anda. Maklumlah kadang-kadang klinik vet jauh atau tutup time tu, so perkara pertama yang selalu berlaku ialah anda panik.






Ok  saya kan cuba membantu jadi tunggu my post, saya akan selitkan maklumat apa yg patut buat jika kucing anda tiba-tiba jatuh pengsan tak bergerak. Apa yang patut jika kucing anda baru kena langgar atau jatuh dari tempat tinggi. Apa yang patut buat jika kucing anda luka berdarah dan berlobang juga beberapa lagi first aid keadaan kecemasan lain. So tunggu saya akan selitkan sedikit demi sedikit info khas untuk semua.



Tuesday, August 20, 2013

ANAK kucing anda hari ni sihat tiba-tiba terus kena sawan dan mati... sedih tapi apa puncanya

Salam sejahtera,

Saya ingin membawa anda ke satu post hari ini yang kadang-kadang boleh berlaku tapi tak selalu. Malah kita tak menjangka, sejak lahir anak kucing tu sihat tak nampak pun kecatatan. Malahan melompat bermain dam makan semua normal. Tapi setelah anda memberikan kasih syaang selama 3  bulan contohnya, tiba-tiba ia berubah dengan sekali serangan sawan. Anak kucing terus collapse, tak makan minum dan terus lembik. Akhir sekali episod sedihnya anak kucing anda mati tiba-tiba tanpa sebarang simptom meninggalkan anda selamanya.

Perkara ini pernah berlaku semasa saya bekerja di klinik dulu, anak kucing yang comel sihat bermain baru lepas vaksin. Esoknya tuan kucing datang mengadu kuicngnya collapse lembik dan kena sawan. Kejang berterusan otot-ototnya. Banyak punca kita boleh related yang sebenarnya kita pun tak perasan.

Bahan-bahan beracun di rumah juga boleh membawa maut pada anak kucing, seperti racun tikus, bunga lili, air semburan spray serangga, air bateri dan banyak lagi. Bayangkan kucing anda haus dan nampak lopak air kecil dan dia pun minum rupaya air tu dan terkena racun tikus yang meresap ke dalam air. Anak kucing anda akan mula rasa tak selesa panas badan, dalam masa 24 jam ia sawan dan badan pun kejang keras. Lalu mati. Anda kena ingat, ada benda yang merbahaya racun pada anak kucing anda terutama dan perlu waspada. Cuba perhatikan sekeliling apa perkara benda yang telah ia telan atau minum. Adakala termakan cicak pun boleh bawa kepada kematian tapi depend pada keadaan kucing itu sendiri.


Perkara lain yang boleh membawa kepada kematian kucing anda secara tiba-tiba ialah penyakit heartworm. Ianya penyakit yang common pada anjing dan boleh jadi makin common untuk kucing mengikut kawasan tertentu. Sesungguhnya penyakit ini jika terkena pada anjing akan kurang risiko untuk ia maut tiba-tiba tetapi jika penyakit ini dapat pada kucing maka risiko untuk kucing sudden maut tiba-tiba lagi tinggi. Tiada tanda awal, kucing anda akan terus jatuh dan dalanm masa 24 jam brain damage, stop function dan paru2 pun tak berfungsi, akhirnya jantung shut down mati. HEartworm disease bermula apabila seekor nyamuk yang menghisap darah haiwan lain seperti anjing, ia akan hisap darah berisi telur cacing ini. Nyamuk ini akan hisap darah kucing anda, pada masa sama telur ini secara tak sngaja sudah berada di kucing anda menetas dan menjadi larva. Lalu larva ini akan bergerak ke paru-paru dan ke jantung menjadi cacing yang akan makan sedikit demi sedikit jantung kucing dan akhirnya kucing anda mati. Apabila autopsi, anda akan menjumpai cacing banyak di dalam jantung dan mungkin di dalam paru-paru. Inilah bahaya heartworm disease, tanpa dikesan lalu menyerang kucing anda lalu mati, bertambah buruk yang kena anak kucing anda. Untuk prevention disarankan anda bersihkan rumah anda dari nyamuk atau beri makan ubat heartworm disease khas untuk kucing.

CACING YANG MENYEBABKAN HEARTWORM DISEASE

heartworm-3
INILAH SALAH SATU PUNCA KEMATIAN ANAK KUCING ANDA

heartworm-1
NYAMUK PUNCA PELBAGAI PENYAKIT, SALAH SATU KENA PADA KUCING. JADI SAMA-SAMA BANTERAS NYAMUK

Satu lagi punca yang boleh dikaitkan dengan masalah yang kita bincangkan ialah congenital heart problem. Boleh jadi anak kucing anda ada masalah jantung yang tak sempurna masa lahir, memang ia nampak sihat tiada tanda2. Tapi kucing normal bila umur 3 bulan ia akan start aktif, jantung biasa akan dapat mengepam darah keseluruhan semasa waktu aktif. Tapi kucing anda ada jantung tak normal terpaksa mengepam darah secara hiperaktif untuk menampung keperluan. Bayangkan enjin kereta yang banyak rosak dan kekurangan tiba-tiba disuruh bekerja bawa lebih 10 jam, akhirnya ia akan rosak dan mati. Sama juga dengan jantung kucing anda akhirnya ia berhenti, ketika itu kucing anda jatuh mcm kena sawan menggelepar. Kes mcm ini boleh dielakkan dengan membawa kucing anda untuk check vet semasa umur 2bulan ke atas. Buat x-ray tengok normal tak paru-paru dan jantung. Jika ada tanda tidak normal maka doktor vet akan sarankan rawatan sewajarnya.

SALAH SATU MASALAH JANTUNG YANG BERLAKU SEJAK KELAHIRAN, JANTUNG TERLEBIH BESAR




OK lah semua setakat ini post kali ini untuk panduan bagi ibu-ibu dan bapa-bapa kucing di luar sana. Saya pun turut bersedih atas kehilangan kucing tersayangnya seorang kenalan FB saya.Sesungguhnya membela kucing menambahkan pahala anda ditambah bila anda berbuat baik pada kucing itu sehingga akhir hayatnya, maka kucing itu akan menjadi saksi di depan Allah dan penjamin anda untuk masuk ke syurga kelak, Wallahualam.

Insya-Allah jumpa lagi, dan kalau ada persoalan saya akan cuba sedaya upaya membantu pertolongan anda.

Wassalam