Wednesday, November 6, 2013

Soalan dari Siti Norfadzillah

Assalamualaikum doktor..saya nk minta tolong doktor..kucing saya selalu meleleh air mata bercampur dengan tahi mata,dia pown yg dulu suka minum susu,sekarang dah xsentuh air susu yg saya selalu buat cm biasa..kucing sya dh xlincah,asyik duduk dan rehat atau tido,saya persan gak ada ketulan dekat perut tepi kaki kanan dia..mcmmana ni doktor,apa yg perlu saya buat?



W'salam Ila ok begini perkara yang awak perlu buat. Ada banyak kemungkinan dan saya rasa perubahan kucing disebabkan ada infection awal. Maybe ada jangkitan bakteria dan menyebabkan ia banyak duduk dan mungkin tengah menahan sakit. Cuba pegang ketulan bawah perut tu panas tak, kalau pegang dia sakit tak mcm tak suka dipegang. Kalau benda ini berlaku bermaksud tolong bawa ke vet, maybe ia termakan sesuatu dan membesar dalam perutnya, tak tahulah kalau ia termakan benda tak sepatutnya makan. Atau ada jangkitan dalam perut sampai membesar. Ok ada dia nak makan benda lain tak, kalau boleh bagi makanan dalam tin tu. Rasa badan dia panas tak, kalau panas ia demam so kena bagi minum banyak air, maybe guna picagari suap dalam mulut sikit2. gunakan towel basahkan sedikit dan lap badannya untuk turunkan panas badan. kebersihan kena tetap dilakukan, so kena bersihkan mata juga nanti ia akan kurang kalau ada ubat mata yang mcm gel tu letak sikit kat kelopak mata bawah. Tapi yg penting awak bawa ke vet, sebab vet ada antibiotik untuk kasi kuat imunisasi badannya. Apa yg saya minta Ila buat, itu kena buat kat rumah disamping bawa ke vet. Sekurangnya kucing itu tahu tuannya risaukan dia dan nak dia sihat, jadi ini sebagai motivasi untuk kucing ila sihat. Selamat berjaya

Sunday, November 3, 2013

langkah kecemasan jika berlaku pada kucing anda

Salam sejahtera,


Bertemu lagi dan kali ini saya akan memberikan info tentang perkara asas untuk anda lakukan jika berlaku kecemasan di rumah yang berkaitan kucing kesayangan anda. Bayangkan anda balik rumah tiba-tiba nampak kucing anda berdarah ntah apa sebabnya, begitu juga jika anda nampak kuicng anda baru terjatuh dari tingkat 10 ker dan masih hidup. Atau ada lebah masuk rumah anda cuba halau dan tiba-tiba ia kena pada kucing anda. So keadaan macam ini mesti tak sempat anda bawa ke vet, tapi ada perkara pertama anda boleh lakukan.

SENGATAN LEBAH
Bila kucing anda terkena sengatan lebah ini atau penyengat, tanda yang anda nampak maybe lebam, pedih, kucing kesakitan mengiau, tak boleh nafas secara tiba2. Anda tengok jika ada kesan lebam dibadan dahulu untuk mengesahkan punca masalah. Dan ia perlu dilakukan dalam 10 saat pertama, ingat jangan panik tapi bertindak pantas sebab tindakan selepas ini akan menentukan nyawa kucing anda berjaya diselamatkan.


  • Jika kawasan gigitan lebam itu boleh dikesan, apa yang awak perlu lakukan ialah gunakan bucu kredit kad atau sebarang kad yang keras atau gunakan kuku anda untuk mengopek kawasan gigitan itu. Ini kerana cecair sengat itu akan terkeluar sekali dan ini akan mengelak cecair sengat itu tidak masuk ke dalam sistem badan. Ok tapi kena ingat, jika anda ada alergi pada sengatan lebah minta orang lain buat atau gunakan alat.
  • Ambil ais atau benda yang sejuk untuk ditekan atau diletak dikawasan luka selama 2-3 minit.
  • Buat satu krim dari baking soda dan air untuk dietakkan di kawasan luka itu untuk neutralkan sengat itu.
  • Kemudian bawa ke vet untuk dapatkan ubat tahan sakit atau pemeriksaan lanjut vet.
  • TAPI KENA INGAT - bila nak keluarkan sengat itu jangan guna penyepit sebab sebab bila awak menekan sengat ia akan menyebarkan cecair itu ke dalam badan lagi cepat. Dan jangan cuba untuk memberikan ubat tahan sakit manusia kepada kucing seba semua ubat ini toksik pada kucing ok.
PENDARAHAN 
ok perkara ini boleh berlaku akibat kecederaan, gaduh, kemalangan, didera atau perkara yang kita tak dapat bayangkan kan kan. Dan kena ingat pendarahan boleh berlaku luaran atau dalaman. Luaran kita boleh lihat macam dari hidung atau luka gigitan, gaduh. Tapi pendarahan dalaman agak sukar sebab selalu takde tanda-tanda luka tapi ia akan memenuhi kawasan dada dengan darah atau perut dan ia selalu dikaitkan dengan pendarahan organ dalaman seperti hati, paru-paru atau usus. Maka dengan ini saya akan terangkan perkara utama perlu dilakukan before awak hantar ke vet.

Untuk pendarahan luaran
  • Dapatkan kucing yang cedera dengan berhati-hati kerana kebiasaan kucing yang cedera lebih agresif dan boleh mencederakan kita.
  • Apabila dah tahu kawasan yang luka, letakkan gauze atau kapas pada luka untuk menghentikan pendarahan. Anda boleh guna kain atau apa sahaja kerana jika tidak dihentikan kuicng anda boleh kehilangan darah dengan lebih banyak.
  • Tekan luka itu sebolehnya selama 10 minit, sambil itu usapkan kucing anda dan tenangkan ia.
  • Jika kain yang ditekapkan luka itu telah basah dengan darah jangan dibuang, letakkan lagi kain atau kapas lain di atas supaya kain itu berlapis-lapis.
  • Ingat jangan cuba untuk tanggalkan kain atau kapas yang menutup luka sebab ia akan membuatkan luka itu terkoyak kembali.
  • Akhir sekali balut luka itu dengan kain pembalut seluruh kawasan itu. Kemudian bawa ke vet untuk rawatan lanjut seperti ubat untuk tahan sakit dan tambah darah.
Pendarahan dalaman
Selalu kes ini lagi merbahaya dan sukar dikesan jadi perkara pertama anda perlu lakukan ialah dengan melihat tanda-tanda berikut:
  1. Gusi kelihatan pucat tak merah
  2. Rasa tapak kaki atau kepala dah sejuk dan tak seperti biasa
  3. Lebih laju bernafas
  4. Perut nampak lagi buncit dan seperti ada cecair di dalam
  5. Tiba-tiba tak sedar diri
  6. Lemah yang teramat sangat tak lalu nak bangun
PERKARA INI YANG PATUT ANDA LAKUKAN TAU:
  • Tenangkan kucing supaya ia tak bernafas laju.
  • Panaskan kucing dengan gosok badannya , atau letak lapisan tuala sekeliling badan agar lebih badan. Sebab dengan badan lebih panas maka organ akan still berfungsi dan darah masih berjalan baik
  • Last sekali bawa ke vet, ingat kena bawa ke vet supaya mereka boleh tarik darah keluar.


OK BUAT MASA INI SAHAJA DULU SAYA AKAN SAMBUNG KEMUDIAN UNTUK LAGI 3 FIRST AID YANG BOLEH ANDA LAKUKAN, IAITU KES TERBAKAR BADAN, TERMAKAN RACUN DAN BEBERAPA MASALAH LAIN. INGAT JIKA BERTAMBAH TERUK KENA BAWA JUGA KE VET, APA YANG SAYA SARANKAN DI ATAS IALAH STEP 1 SAHAJA AGAR KECEDERAAN ITU DAPAT DILAMBATKAN.


Wednesday, August 21, 2013

First Aid untuk kucing anda.. bantuan kecemasan untuk kucing yang boleh dipelajari I

Salam saya sedang menyusun info-info dan juga ilmu yang berkaitan first aid yang sesuai untuk anda apply di rumah bagi kucing anda. Maklumlah kadang-kadang klinik vet jauh atau tutup time tu, so perkara pertama yang selalu berlaku ialah anda panik.






Ok  saya kan cuba membantu jadi tunggu my post, saya akan selitkan maklumat apa yg patut buat jika kucing anda tiba-tiba jatuh pengsan tak bergerak. Apa yang patut jika kucing anda baru kena langgar atau jatuh dari tempat tinggi. Apa yang patut buat jika kucing anda luka berdarah dan berlobang juga beberapa lagi first aid keadaan kecemasan lain. So tunggu saya akan selitkan sedikit demi sedikit info khas untuk semua.



Tuesday, August 20, 2013

ANAK kucing anda hari ni sihat tiba-tiba terus kena sawan dan mati... sedih tapi apa puncanya

Salam sejahtera,

Saya ingin membawa anda ke satu post hari ini yang kadang-kadang boleh berlaku tapi tak selalu. Malah kita tak menjangka, sejak lahir anak kucing tu sihat tak nampak pun kecatatan. Malahan melompat bermain dam makan semua normal. Tapi setelah anda memberikan kasih syaang selama 3  bulan contohnya, tiba-tiba ia berubah dengan sekali serangan sawan. Anak kucing terus collapse, tak makan minum dan terus lembik. Akhir sekali episod sedihnya anak kucing anda mati tiba-tiba tanpa sebarang simptom meninggalkan anda selamanya.

Perkara ini pernah berlaku semasa saya bekerja di klinik dulu, anak kucing yang comel sihat bermain baru lepas vaksin. Esoknya tuan kucing datang mengadu kuicngnya collapse lembik dan kena sawan. Kejang berterusan otot-ototnya. Banyak punca kita boleh related yang sebenarnya kita pun tak perasan.

Bahan-bahan beracun di rumah juga boleh membawa maut pada anak kucing, seperti racun tikus, bunga lili, air semburan spray serangga, air bateri dan banyak lagi. Bayangkan kucing anda haus dan nampak lopak air kecil dan dia pun minum rupaya air tu dan terkena racun tikus yang meresap ke dalam air. Anak kucing anda akan mula rasa tak selesa panas badan, dalam masa 24 jam ia sawan dan badan pun kejang keras. Lalu mati. Anda kena ingat, ada benda yang merbahaya racun pada anak kucing anda terutama dan perlu waspada. Cuba perhatikan sekeliling apa perkara benda yang telah ia telan atau minum. Adakala termakan cicak pun boleh bawa kepada kematian tapi depend pada keadaan kucing itu sendiri.


Perkara lain yang boleh membawa kepada kematian kucing anda secara tiba-tiba ialah penyakit heartworm. Ianya penyakit yang common pada anjing dan boleh jadi makin common untuk kucing mengikut kawasan tertentu. Sesungguhnya penyakit ini jika terkena pada anjing akan kurang risiko untuk ia maut tiba-tiba tetapi jika penyakit ini dapat pada kucing maka risiko untuk kucing sudden maut tiba-tiba lagi tinggi. Tiada tanda awal, kucing anda akan terus jatuh dan dalanm masa 24 jam brain damage, stop function dan paru2 pun tak berfungsi, akhirnya jantung shut down mati. HEartworm disease bermula apabila seekor nyamuk yang menghisap darah haiwan lain seperti anjing, ia akan hisap darah berisi telur cacing ini. Nyamuk ini akan hisap darah kucing anda, pada masa sama telur ini secara tak sngaja sudah berada di kucing anda menetas dan menjadi larva. Lalu larva ini akan bergerak ke paru-paru dan ke jantung menjadi cacing yang akan makan sedikit demi sedikit jantung kucing dan akhirnya kucing anda mati. Apabila autopsi, anda akan menjumpai cacing banyak di dalam jantung dan mungkin di dalam paru-paru. Inilah bahaya heartworm disease, tanpa dikesan lalu menyerang kucing anda lalu mati, bertambah buruk yang kena anak kucing anda. Untuk prevention disarankan anda bersihkan rumah anda dari nyamuk atau beri makan ubat heartworm disease khas untuk kucing.

CACING YANG MENYEBABKAN HEARTWORM DISEASE

heartworm-3
INILAH SALAH SATU PUNCA KEMATIAN ANAK KUCING ANDA

heartworm-1
NYAMUK PUNCA PELBAGAI PENYAKIT, SALAH SATU KENA PADA KUCING. JADI SAMA-SAMA BANTERAS NYAMUK

Satu lagi punca yang boleh dikaitkan dengan masalah yang kita bincangkan ialah congenital heart problem. Boleh jadi anak kucing anda ada masalah jantung yang tak sempurna masa lahir, memang ia nampak sihat tiada tanda2. Tapi kucing normal bila umur 3 bulan ia akan start aktif, jantung biasa akan dapat mengepam darah keseluruhan semasa waktu aktif. Tapi kucing anda ada jantung tak normal terpaksa mengepam darah secara hiperaktif untuk menampung keperluan. Bayangkan enjin kereta yang banyak rosak dan kekurangan tiba-tiba disuruh bekerja bawa lebih 10 jam, akhirnya ia akan rosak dan mati. Sama juga dengan jantung kucing anda akhirnya ia berhenti, ketika itu kucing anda jatuh mcm kena sawan menggelepar. Kes mcm ini boleh dielakkan dengan membawa kucing anda untuk check vet semasa umur 2bulan ke atas. Buat x-ray tengok normal tak paru-paru dan jantung. Jika ada tanda tidak normal maka doktor vet akan sarankan rawatan sewajarnya.

SALAH SATU MASALAH JANTUNG YANG BERLAKU SEJAK KELAHIRAN, JANTUNG TERLEBIH BESAR




OK lah semua setakat ini post kali ini untuk panduan bagi ibu-ibu dan bapa-bapa kucing di luar sana. Saya pun turut bersedih atas kehilangan kucing tersayangnya seorang kenalan FB saya.Sesungguhnya membela kucing menambahkan pahala anda ditambah bila anda berbuat baik pada kucing itu sehingga akhir hayatnya, maka kucing itu akan menjadi saksi di depan Allah dan penjamin anda untuk masuk ke syurga kelak, Wallahualam.

Insya-Allah jumpa lagi, dan kalau ada persoalan saya akan cuba sedaya upaya membantu pertolongan anda.

Wassalam

Thursday, July 11, 2013

Seekor kucing Parsi 3 bulan untuk dijual

Assalamualaikum

Saya berminat untuk menjual seekor anak kucing parsi 3 bulan hidung semi flat jantan. Dia ni warna kuning putih tapi 3 bulan badan dah besar ikut baka bapanya. Harga rm 550, amacam berminat terus call 0134855923 email ker dr_hafidz@yahoo.com


Siap berposing lagi tu, ni masa umur 1 bulan dah pandai posing tunjuk body.



jeng- jeng inilah dia kuning yang saya nak jual. 


Dia ni memang malu-malu tapi kalau dah dapat keluar sangkar susah nak kejar


Suka tutup mata bila nak ambil gambar


JADI TUAN-TUAN PUAN-PUAN SEBARKAN JIKA BERMINAT BELI KUCING INI. HARGA RM550 DAN KUCING INI ADA DI KAJANG. BOLEH DATANG BILA-BILA CUMA MAKLUMKAN PADA SAYA. 

SEKIAN, WASSALAM

Saturday, June 8, 2013

Nafas mulut kucing berbau busuk laaa

Salam sejahtera Assalamualaikum

Anda pasti pernah bertemu dengan masalah kucing mulut bau busuk atau pelik atau tidak normal. Yes, memang mulut bukannya bau wangi, malah mulut kita pun bukannya bau sedap tambah kalau lepas makan durian atau benda pelik2. Malahan  kalau kita ada masalah dental pun aka boleh menyebabkan mulut kita berbau pelik macam bau nanah. Jika kucing sayang awak mempunyai bau busuk pelik, mungkin kemungkinan besar kucing anda mempunyai masalah kesihatan dalaman yang tidak dapat dari luaran. Dari segi klinikal jika kucing berbau mulut busuk, boleh kita beri andaian awal bahawa kucing anda mungkin ada sakit gigi atau dental atau diabetes atau pun masalah buah pingang. Saya akan terangkan serba sedikit masalah biasa ini, so jom baca.

Simptom Kucing Berbau mulut busuk

Jika kucing anda mempunyai bau mulut atau nafas busuk macam bau nafas busuk manusia dan awak tengok lak gusi dia merah sangat macam berdarah ada kemungkinan besar kucing awak ada masalah dental. Gusi yang cantik dan sihat akan berwarna sedikit pink dan tak terlampau merah. Tapi jika gusi merah gilerr macam berdarah makna gusi kucing tidak sihat. Maka dengan ini apa yang perlu anda buat ialah membawa ke vet dan suruh si vet tolong bersihkan gigi kucing. Kemudian awak kena la buat regular bersihkan gigi kucing, nanti saya terangkan. 

Jika kucing anda pulak ada bau mafas mulut tu macam bau buah, bau buah oren ker bau buah manis, bau manis ker itu tanda kucing anda mungkin ada diabetes. Tanda lain kalau kucing dah ada diabetes ialah selalu haus, banyak kencing pastu ada turun berat badan. 

Jika bau nafas bau macam ammonia, atau bau telur tembelang kot, itu tanda ada masalah ginjal atau buah pinggang. Tanda anda masalah buah pinggang lain ialah, tiada selera makan dan ada mudah rasa haus dan banyak kencing.

Bau nafas atau mulut yang busuk sebusuk macam bau bangkai atau hanyir laa itu tanda kucing mungkin ada masalah hati. Masalah hati sangat bahaya dan tanda lain yang akan anda lihat ialah muntah-muntah, bahagian abdomen perut tu bengkak kembang sangat dan juga jaundice atau demam kuning. Anda boleh lihat warna kuning kat bawah mata atau digusi.

Diagnosis oleh vet

Ok Bila bawa kucing ke vet, Vet pertama sekali akan check tengok gigi dan gusi. Dan dia akan bau mulut tu tgk diagnosis betul tak macam saya kata kat atas untuk dapatkan punca penyakit. Malah vet akan check detail history atau soal siasat awak. Dan last mereka akan buat beberapa test untuk double confirmkan. Mungkin kucing anda perlu buat test darah atau check test air kencing.


Rawatan untuk masalah mulut berbau

Rawatan ini bergantung pada punca masalah yang dapat dikesan vet anda. Contoh jika betul masalah gusi dan gigi aje so tiap hari kena gosok gigi. Sama juga kalau ada masalah buah pinggang, hati ker diabetes. 

Petua semulajadi nafas berbau 

Untuk mengurangkan masalah nafas mulut berbau kita kena tengok masalah akar umbi atau bagaimana cara mulut tu boleh berbau busuk. Begini apabila terlampau banyak bakteria berkumpul di dalam mulut mungkin disebabkan masalah gigi ker, maka mereka akan menghasilkan bahan kimia yang merupakan bahan buangan bakteria dan ini yang menyebabkan ia berbau. Jika nak elak mulut berbau so kena la kurangkan jumlah bakteria dalam mulut. Tapi camner nak tahu jumlah bakteria tu dah normal, senang kalau takde mulut berbau makna bakteria dah kurang. Itu sahaja kan. 

Anda boleh beli produk semulajadi spray mulut khas untuk kucing. di mana anda kena tengok ingredient mesti colloidal silver, kalau takde benda ini jangan beli. 

Camner nak berus gigi kucing


Kena guna berus gigi yang khas untuk kucing jangan guna berus gigi manusia sebab berus gigi manusia keras dan nanti berdarah pulak gusi kucing yang lembut. Benda ini ada di kedai haiwan yang besar2. Malah beli ubat gigi yang khas untuk kucing sebab ia tiada florida, sebab benda ini tak bagus untuk kucing. So ingat beli ubat gigi dan berus gigi yang khas untuk kucing sahaja. OK cara menggunakan, letak sikit gel kat jari dan gosok pada gigi dan gusi kucing perlahan takut nanti ia tekejut dan gigit awak pulak. Kalau susah, letak jer gel kat bibir kucing ajer. Ulang ini setiap hari sehingga ia membiasakan diri untuk diberus gigi. Semoga berjaya dan ingat, kesihatan kucing 50% bergantung pada anda.

Dr H

Friday, March 29, 2013

Soalan ada kesan bulu botak di tengkuk kucing


Soalan dari Azza


salam doc..blh sy tau knp kucing ade kesan botak kt tngkuk leher?mula2 sikit,tp makin bnyak pulak..sy dhmandikan dgn shmpoo machiko ade kurang skit jika tidak smpai merah2,luka di buatnye..


Jawapan dari Dr Hafidz

Ok azza just nak tanya dulu kat area tengkuk leher tu means kat bahagian trakea ker, atau belakang leher. 

Selalu biila berlaku begitu disebabkan hama, mites dan lice. Diorang ni duduk kt kulit dan area yg awak ckp tu kucing susah nak jilat, sebab tu kita tgk kucing jilat satu badan sebab nak buang prasit ni tapi ada area yg dia tak boleh jilat mcm tmpt tadi tu. 

Satu lagi kemungkinan kucing awak kena fungus maybe, ia dipanggil ringworm fungus. Mula-mula botak kecil kemudian area tu makin besar, So bagus awak mandikan dengan machiko. Amalkan sampai ok, tapi kalau takde kesan, maknanya machiko dah tk boleh lawan so kena g dapatkan injection ivermectin 3 dose setiap 2 minggu kena ambil baru pulih. 

Itu sahaja terima kasih untuk makluman masalah awak

Dr Hafidz

Tuesday, March 5, 2013

kucing mempunyai mata berair

Salam sejahtera, saya hendak membawa kepada satu soalan yang ditanyakan kepada saya, Kepada Syazana saya cuba membalas menggunakan alamat email awak namun tidak dapat dihantar. Jadi saya ingin menjawab persoalan awak di sini. 


hai dr.hafidz......saya tinggal di kawasan pedalaman....saya mempunyai seekor kucing bernama junior....saya mendapati bahawa kucing saya mengalami sakit mata bengkak dan berair...apakah yang patut saya lakukan untuk merawat kucing saya,junior????? Harap dr. boleh membantu saya.Sekian.


JAWAPAN

salam mata kucing awak berair sebelah ker atau kdua-dua. Ok ini saranan saya, selalu ia petanda awal kucing awak nak demam. Tapi kalau sebelah sahaja mata jadi macam tu, selalu sebab local infection.Ok apa yg awak kena buat ialah kalau ada farmasi biasa beli ubat mata manusia yang titik, kalau nak nama salah satu yg bagus nicol eye drop. Jgn pakai eyemore, yg tu takde antibiotik.lepas beli, titik kat mata kucing 3 kali sehari selama seminggu, kemudian 2x sehari untuk seminggu lagi. selalu 3 minggu treatment dah ok. Selain itu kucing mata berair bengkak ada kaitan dengan masalah dehidrasi. beli air 100 plus bg minum at least satu sudu sehari, kalau susah masukkan air tu dalam tempat biasa dia minum. cara lain ialah awak blender timun sampai jadi air, campurkan dengan air kosong. guna kapas basahkan kapas dengan air tu, lepas tu kapas basah tu tekap sikit2 kat mata bengkak 3 kali sehari. ini membantu menyejukkan mata dan mengurangkan bengkak. buat 2 minggu.
In Sha Allah berjaya itu yg saya telah lakukan sebelum ini.

Wassalam DrHafidz

Tuesday, February 26, 2013

SENARAI SHAMPOO DIJUAL/






JIKA ANDA BERMINAT SMS SAYA 0134855923, 0162570097, EMAIL DR_HAFIDZ@YAHOO.COM UNTUK MENGETAHUI CARA UNTUK MEMBELI. STOK AGAK TERHAD KERANA BILANGAN CUSTOMER JUGA MASIH SIKIT JADI SIAPA BELI AKAN DAPAT HADIAH PERCUMA.

Saturday, February 23, 2013

Masalah anak kucing yang tiba-tiba lemah demam

Assalamualaikum dan Salam sejahtera,

Pernahkah anda dapat anak kucing pada mula sihat, berlari-lari umur lak dalam 3 bulan macam tu dan tiba-tiba dia berubah keadaan. Dia tiba-tiba demam lembik, taknak gerak sangat berak cair(bahasa kasar) pastu tak bergerak sangat seolah macam takde harapan.

Saya pernah menerima kes-kes anak kucing macam ni sewaktu bekerja dan buat locum di beberapa klnik vet dulu. Memang susah sikit vet untuk menangani kes macam ni, selalu ia berakhir dengan mati di atas meja. Ok tapi harapnnya juga tinggi untuk sembuh, asalkan vet yang ambil kes itu berdedikasi untuk spend almost 24 hours cari jalan sembuhkan ia.

Bila awak bawa ke vet, then vet tu akan check. Dia akan lakukan beberapa diagnostik test dan macam2 lagi. Vet yang tahu risiko kucing ini akan buat keputusan betul. Kebanyakan kes seperti ini kalau anda hanya diberi ubat untuk dimakan anak kucing anda oleh vet dan vet minta kucing anda dibawa pulang, peluang untuk kucing awak sihat dan kembali normal agak rendah.

Sebaiknya kes macam ni ada baik anda minta vet wardkan anak kucing supaya full attention diberi doktor haiwan. Anak kucing sama seperti bayi, mana ada doktor manusia akan minta awak beri ubat pada baby awak di rumah sahaja,In Sha Allah mereka akan minta baby anda di wad supaya full attention diberi. jadi lebih baik anak kucing anda dirawat dan di wad di klinik vet. Kebanyakan klinik vet pasti akan ada wad.

Apa yang dilakukan vet di wad nanti. Ok kebanyakan mereka akan beri anak kucing anda makan secukupnya, kalau anak kucing anda tak nak makan sekalipun mereka akan tolong suapkan. Lihat betapa dijaga sepenuhnya keperluan kucing anda. Malah perkara ini dilakukan at least 2 x sehari. Malah kebanyakan kes anak kucing mcm ini akna memerlukan air di masukkan ke dalam badan, iaitu iv drip. Dan perkara ini hanya boleh dibuat vet. So bagi saya chances untuk anak kucing survive macam ni 60% lebih tinggi daripada membiar anak kucing itu dirawat dirumah.

Saya harap anda memahami post kali ni, dan dapat panduan sebaiknya untuk kes melibatkan anak kucing. Jika ia terjadi pada anda, bawa ke vet dan vet tak offer untuk di wadkan itu suatu mistake, yang membuat chances anak kucing anda hidup lagi rendah. Try tanya vet jika anak kucing anda boleh diwadkan supaya perhatian 100% dapat diberi. Saya pasti anda mungkin sanggup untuk keluarkan belanja dalam beberapa ratus supaya anak kucing anda masih lagi diberi peluang untuk hidup at least 5 tahun lagi sebagai peneman hidup anda. Jangan fikirkan sangat hal duit, kerana anda akan dibalas dengan balasan pahala sangat besar malah kucing ini akan jadi saksi diakhirat supaya anda masuk syurga. In Sya Allah.

Itu sahaja dari saya, maaflah terlebih panjang. Kita jumpa lagi Wasalam

DR Hafidz

Monday, February 18, 2013

tikus makmal dan mencit makmal

Salam sejahtera anda kenal tak dengan tikus makmal dan mencit makmal.

Tahu apa rat dan mice. Rat tu tikus, manakala mice or mouse tu mencit. Ok untuk pengetahuan semua tikus makmal dan mencit makmal tak sama dengan binatang yang awak jumpa dalam longkang, dalam rumah tengah curi makan. Walau famili diorang sama tapi yang sebenar mereka yang duduk makmal ini lagi baik, jinak dan tak mengganas. Mereka tetap mengigit tapi tak lah seteruk dengan tikus liar. Malah mereka ini kurang pantas dari yang liar, kalau terlepas dalam makmal pun mereka dapat ditangkap balik senang. Mereka ini lagi suka duduk dalam kandang makmal tu sebab dapat makan, minum free. Saya pernah biar diorang main atas meja luar kandang, last-last diorang ni masuk balik kandang sebab tak tahu nak pergi mana. Itu serba sikit perihal haiwan makmal untuk membuka mata dan pemikiran perbezaan haiwan yang ada di muka bumi. Apa guna haiwan makmal ini, well haiwan ini digunakan untuk membuat kajian tentang ubat, penyakit dan juga untuk rawatan baru. Saya Dr Hafidz kini berkhidmat dalam bidang ini sangat gembira  mengenali haiwan ini kerana bidang haiwan makmal sangat baharu di Malaysia.Jadi apa lagi yok, mana nak jadi doktor haiwan jom jadi doktor haiwan makmal.

Wassalam

DR Hafidz

flea lice earmites dan masalah ectoparasit mana datangnya, bukan salah kucingkan..


Salam sejahtera da Assalamualaikum

Bertemu kembali maaflah sebab saya cuba menulis sebanyak mungkin tapi masa tu jadi masalah. Ok Sekarang mari saya bawa anda kepada masalah flea lice serta kaum keluarga ectoparasit dan kucing. 

Sebelum mari kita lihat foto-foto diambil dari internet, ni keadaan bulu kucing kalau mereka terkena masalah di atas. 





So ini antara gambar yang biasa kita tengok kalau kucing kit mahupu kucing tepi jalan kena masalah kulit.

Saya faham mesti ramai geli tak suka dan rasa jijik tengok kucing ada masalah ini. Malah ada orang sampai sanggup buang kucing mereka ke pasar sebab tak sanggup hadap masalah mcm ini. Mereka pun mula menyalahkan kucing, kata pengotor tak pandai jilat bulu la. 

Ok yes memang ini masalah haiwan, tapi puncanya 70% bukan berasal dari kucing. Kalau 10 punca kucing dapat masalah ini, hanya 3 sahaja punca sebabkan oleh masalah kucing itu sendiri, tapi 7 lagi punca masalah datang dari faktor luaran. Ini bukan rekaan saya, tapi ia datang dari apa yang saya belajar sebagai doktor vet, dari pengalaman member saya di klinik vet, dari research study yang orang buat.

Tahukah anda klimate negara kita khatulistiwa pada suhu tropika macam ini adalah suhu yang sangat sesuai untuk parasit macam ini hidup riang ria membiak tanpa rasa terancam. Macam manusia la, mana ada manusia hidup di kutub selatan yang sejuk giler. Malah masalah ectoparasit ini dibuktikan kurang berlaku di negara iklim terlampau sejuk dan terlampau panas. Sebab ectoparasit ini tiada kulit luar untuk melindungi dari cuaca terlampau. Jadi jangan nak salahkan kucing, lihat dahulu bahawa negara kita beriklim sesuai untuk parasit ini hidup membiak.

Tahukah anda karpet, sofa, mahupun katil kita ini juga jadi punca kucing dapat masalah ini. Bayangkan sofa fabrik tidak dispray basuh atau dibersihkan guna fabriks spray, maka semua jenis parasit boleh hidup bawah tu senyap-senyap. Malah, awak mungkin terperanjat jika saya kata, maybe sofa awak jadi tempat sarang parasit letak telur mereka. Bila telur menetas barulah parasit ini cari mangsa. Jadi walaupun awak kata dah mandikan kucing dengan shampoo mahal pun, tapi katil sofa dan karpet anda tidak dicuci bersama kucing awak still akan mendapat masalah ini kembali. Ingat bila awak mandikan kucing, cuci dan bersihkan bersama  sofa dan kawasan dalam rumah. Ada juga kucing suka duduk di pakaian baju, kalau dilihat bawah mikrskop pasti awak terperanjat apa ada pada baju awak. Sebab tu kadang2 awak gatal sebab, benda ni ada tapi takdelah sampai hisap darah anda, cuma ia buat anda allergik.

Next, haiwan lain seperti arnab mahupun burung boleh jadi sebagai punca masalah di atas. Sebab mereka ini boleh jadi sumber pengangkut untuk parasit pergi ke kucing anda. Burung memang tidak akan menjadi mangsa pada parasit ini sebab tapi ia membantu menyebarkan masalah ini. Tapi selalu yang kita tengok bukan haiwan lain yang bawa masalah ini ke dalam rumah tapi kita sebagai manusia. Bayangkan anda baru pergi petshop, belek-belek kucing lawa kat situ, lalu melompat satu flea kat kepala awak. Memang agak gatal kepala, tapi flea itu flea kucing tkkan makan darah awak. Jadi awak bawa flea itu ke rumah, kat rumah awak terus jumpa kucing kesayangan dan terus peluk cium. Tatkala awak peluk cium anak kesayangan awak tu. maka lompatlah flea masuk celah bulu kucing. So faham maksud saya, better bila awak dah balik rumah dari mana-mana pun bersihkan diri, kaki rambut. Mandi dulu ker lepas balik kerja, baru jumpa anak kesayangan awak tu. 

Perkara yang perlu anda takut ialah telur mereka, sebab apabila betina mula bertelur, minmum telur dihasilkan ialah 100 biji.  Malah telur mereka ini mempunyai lapisan kerak sangat tahan lasak, dah tk mudah pecah. jadi jika ia jatuh ke tanah atau ke lantai rumah awak, ia masih boleh kekal di situ selama 2 minggu hingga menetas. Tahukah anda?Apabila parasit betina keluarkan telur ia memerlukan masa 2 minggu untuk menetas. Jadi sebab itulah apabila awak buat rawatan untuk bunuh parasit samaada guna injection ivermectin, awak kena datang ke balik untuk suntikan kedua 2 minggu kemudian sebab masa tu telur mereka baru menetas. Boleh lah kita bunuh anak-anak diorang sekali. 

Kucing sebaiknya kalau dah tahu kena masalah ini jangan dibiar main ke luar rumah sebab kita tak tahu diorang ini akan bermain dengan kucing lain ker. bergaduh dengan anjing ker. Takut macam-macam penyakit dan masalah dibawa, seperti masalah ectoparasit ini. 

Anda pernah lihat kucing menjilat jilat bulu. Ok itu mekanisme mereka mandi, gunakan air liur. Mereka jilat bulu, sambil tu akan makan apa jua ectoparasit ada pada kulit. Sebab tu kadang-kadang anda lihat kucing ambil berjam-jam lamanya menjilat. Kucing saya pun macam tu, dia ni suka jilat sampai bulu dia putih bersih takde pun kotor. Tapi kenapa masih ada juga kita jumpa flea celah bulu, dia ada earmites? Macam saya kata , setiap ekor parasit betina ini boleh hasilkan 100 telur dalam masa 2 minggu. Kucing kita dha cuba sebaik mungkin membunuh parasit ini tapi malangnya terlampau banyak. Itu yang still dapat dilihat bulu gugur, ada copak la..Jadi dah jadi peranan kita sebagai mak bapak mereka ini, dapatkanlah rawatan sewajarnya. Beli sendiri frontline spray buat kat rumah, mandikan setiap hari dengan spray ini mampu membuatkan kucing anda happy. Jadilah peminat kucing bertanggungjawab, jaga kesihatan kucing anda sepanjang masa. 

Saya rasa cukup untuk malam ini walau saya ada lagi nak tulis sebab ia hanya sebahagian kecil naper kucing boleh dapat masalah ektoparasit.Apa!! apa itu ektoparasit. Ok moh saya bagitau, parasit itu benda yang tak elokkan ia merosakkan perumah, ia ada 2 jenis satu ekto bermaksud kat luar kulit, satu lagi endo maksud dalam atau di dalam badan macam cacing. 

Jadi moga tulisan saya jadi sedikit pedoman berguna, maaflah dengan bahasa saya. Sebab dah terbiasa. Semoga kita faham kucing adalah pembersih, sepanjang masa mereka groom diri. bersihkan diri sahaja itu kerja mereka. Tapi masalah ini tak berakhir disebabkan punca luaran.

UBAT INI SANGAT BERGUNA ANDA SENDIRI BOLEH LAKUKAN DI RUMAH


Ok wassalam moga temu kita lagi 

Dr Hafidz

Thursday, February 14, 2013

POTONGAN HARGA RUNTUH UNTUK PRODUK MAKANAN KUCING

SAYA INGIN MEMBUAT JUALAN PENGHABISAN STOK UNTUK PRODUK MAKANAN KUCING DIBAWAH. POTONGAN HARGA TAMBAHAN BOLEH DIBERI JIKA ANDA MEMBELI DENGAN KUANTITI BANYAK. CEPAT SEMENTARA STOK MASIH ADA.

CHESTER

3KG - RM 20 KINI RM 18
2.5KG - RM 17 KINI RM 16
2 KG - RM 14 KINI RM13
1 KG- RM 8 KINI RM 7 SAHAJA


CAT TIME

2.5KG - RM14 KINI RM12
1KG - RM7 KINI RM5
1,5KG - RM10 KINI RM9
2KG - RM13 KINI RM 11 


PRODIET PERISA IKAN LAUT

1KG - RM12 KINI HANYA RM10
2KG - RM24 KINI HANYA RM21
1.5KG - RM16 KINI HANYA RM14


SMARTHEART MACAREL DAN CHICKEN TUNA

1.5KG - RM 13 MENJADI RM 11 SAHAJA
2.5KG - RM20 MENJADI RM 18 SAHAJA
2KG - RM 16 MENJADI RM 14 SAHAJA
3KG - RM 24 MENJADI RM 22 SAHAJA



BELI SEKARANG UNTUK HARGA TERRENDAH. 

SMS 0162570097 ATAU EMAIL SAYA DR_HAFIDZ@YAHOO.COM  NAMA ALAMAT DAN PRODUK YANG DIINGINI SERTA KUANTITI DAN SAYA AKAN RESPONS DENGAN SEGERA UNTUK PROSES PEMBAYARAN. 

DR HAFIDZ

Sunday, February 10, 2013

bentuk badan kucing ideal..

Salam,

Pentingnya bentuk badan kucing yg ideal, sama juga manusia kerana dari situ kita boleh melihat tahap keshatan kucing dan menentukan risiko penyakit. seperti manusia terlalu gemuk, gemuk, kurus atau terlalu kurung adalah tidak baik untuk kesihatan. kalau nk betul pemakanankucing, nk gemukkn kucing sebab terlalu kurus atau lain-lain bermula dengan melihat bentuk badan atau skor badan atau body score. post kali ini saya bagi intro, bg anda lihat carta yg st copy dari website. Akan datang kita akan berbincang bagaimana nak bagi kucing kita jadi sedikit gemuk atau untuk kurangkan berat badan kucing . Wassalam




Sunday, February 3, 2013

Uretral obstruction that could happen in your male cat, and correction.


URETHRAL OBSTRUCTION IN MALE CATS

Overview of the condition
Male cats can easily develop obstruction of the urethra- the tube draining urine from the bladder out of the penis- because the urethra is so small.  Obstructions are often the result of plugs of inflammatory material, or small calculi or "stones" that have formed in the kidneys and have passed down into the bladder (see "Urolithiasis").  The cause of the inflammatory materials and stone formation it not well understood, though viral infections and diet may play a role. 

Signs/Clinical presentation
Most affected cats are within 1 to 10 years of age.  Initially cats may show signs of urinary tract inflammation, such as straining to urinate, frequent urination, blood in the urine, painful urination, or inappropriate urination (urinating somewhere other than the litter box).  These bouts usually resolve in 5-7 days but will recur in many cats within 6-12 months.  Once the cats become obstructed, they may attempt to urinate in the litter box but will produce no urine. They may cry, move restlessly, or hide because of discomfort, and eventually will lose their appetites and become lethargic.  Complete obstruction can cause death of the cat in 3-6 days.  A cat with a urethral obstruction will have a large bladder that is easily felt in the back half of the belly.

Risk factorsCats that eat dry diets (and therefore get less water) or diets high in calcium, protein, or salt may be at an increased risk for developing calcium oxalate stones. Bladder inflammation leading to mucous plugs (sometimes called "Feline Urologic Syndrome" or "FUS") is more common in male cats. Congenital out-pouchings of the bladder ("vesicourachal diverticuli") can increase the risk of bladder infection, but they may also be a result of chronic inflammation.

Diagnostic tests
In cats with signs of urinary tract inflammation, blood work is evaluated to check kidney function and to determine if there is any evidence of infection or other systemic illnesses.  A urine sample is evaluated for crystals and may be sent in for culture, although bacterial infections of the bladder are uncommon in cats.  In cats with recurrent infections, x-rays of the belly may be taken to see if calculi (stones) or other material are present in the kidneys or bladder (Figure 1), and the veterinarian may inject contrast material into the bladder during x-rays to see if there are any anatomic causes for straining and bloody urine, such as a bladder wall defect or a stricture (narrowing) of the urethra.

Differential diagnosesClinical signs of straining and painful urinations can be seen in cats with bladder inflammation or calculi that do not have obstructions. Cats with constipation or anal sac disease may also strain and cry in the litter box. 

Treatment OptionsCats that have urinary obstruction require emergency treatment.  The veterinarian will sedate or anesthetize the cat and place a catheter into the urethra to flush out the plug or force the stone into the bladder.  The bladder is flushed through the catheter to remove any remaining sediment.  The urinary catheter is then removed, and the cat is placed on intravenous fluids so that it will urinate frequently.  Some cats require placement of a urinary catheter for 1-2 days until urethral swelling subsides; these cats may be placed on antibiotics.  The veterinarian may also prescribe pain medication or other drugs to make the cat more comfortable and to help it relax.
In cats with calcium oxalate stones that have been flushed into the bladder, a cystotomy (surgical opening of the bladder) is performed to remove the stones (Figure 1)  Cystotomy is also performed in cats with congenital outpouchings of the bladder ("vesicourachal divericuli").

UrethCat_Fig1.jpg

Figure 1.  Calculus ("stone") being removed from a cat's bladder.
If the obstruction recurs, a thorough work-up (including x-rays, cultures, and contrast studies of the bladder and urethra) should be performed before any surgery is considered (Figure 2, 3).

UrethCat_Fig2.jpg

Figure 2.  X-ray of a cat that had recurrent urinary tract obstructions for 6 months.  A urinary catheter (yellow arrows) containing calcium crystals was found in the bladder (red arrows).

UrethCat_Fig3.jpg

Figure 3.  This urinary catheter had accidentally been left in a cat after its first bout of obstruction (the cat chewed the end of the catheter off, and the rest slipped inside the urethra and bladder).  The cat obstructed multiple times until the catheter was removed surgically.

Cats that have 3 or more recurrences, that cannot be managed medically, and that do not have any underlying conditions that could cause recurrence may undergo perineal urethrostomy ("PU"), or surgical widening of the urethra (Figures
UrethCat_Fig4.jpg
Figure 4.  The cat's rear end has been prepped for surgery.
UrethCat_Fig5.jpg

Figure 5.  The surgical area is draped in.

UrethCat_Fig6.jpg

Figure 6.  The penis is dissected free from its attachments to the pelvis, and then will be opened to enlarge the urethra.

UrethCat_Fig7.jpg

Figure 7.  The new opening is completed.

When to seek referral
Cats that have strictures of the urethra, or high obstructions, are more difficult to correct surgically.  Surgery in these cats should be performed by an ACVS Veterinary Surgeon. (Find a Surgeon)

Potential complications of surgeryAfter surgery, some cats will develop bleeding or swelling. Stricture (scarring and narrowing) of the urethrostomy site may occur if the cat traumatizes the surgery site or with incomplete dissection or urine leakage under the skin (Figure 8).  Bacterial urinary tract infections occur in 25% of cats within the first year after perineal urethrostomy.  Perineal urethrostomy does not prevent bladder inflammation or stone formation.

UrethCat_Fig8.jpg
Figure 8.  Because of incomplete dissection, this cat developed a stricture of the urethral opening (arrow).  The cat had recurrent urinary tract infections and strained to urinate; these problems resolved once the urethrostomy was repaired properly.
Aftercare
Pelleted or paper litter may be used for several days after the surgery.  Cats that have severe swelling or leakage of urine under the skin may require placement of a urinary catheter for 2-3 days (Figure 9).  An Elizabethan collar is kept on the cat for 7-10 days after surgery to prevent self-trauma.  In some cats, absorbable sutures are used in the surgery site, while other cats may have nonabsorbable sutures that require removal in 10-14 days. Cats should be rechecked 1, 3, 6 and 12 months after the surgery for urinary tract infections.

UrethCat_Fig9.jpg

Figure 9.  This cat had a high stricture or narrowing of the urethra, and had significant swelling after surgery. The bruising is from urine leakage under the skin.  A urinary catheter was placed for 2 days, and the swelling resolved.

Prevention and prognosisPrevention of urethral blockage depends on the cause of the blockage.  If the surgery is performed properly, it is unlikely that cats will develop subsequent urinary obstructions.  Perineal urethrostomy does not prevent bladder inflammation or stone formation, however, so clinical signs of urinary tract disease may continue in some cats.



Credit to Dr Karen for her sharing on her case. www.acvs.org 

Apakah yang berlaku setelah dikateter atau urinary catheterisation bagi kucing jantan


ur_male_cat.jpg (106635 bytes)

Salam sejahtera,


Kembali lagi saya kini bercerita sedikit tentang kebaikan dan pos-prosedur selepas urinary catheterisation bagi kucing jantan. Prosedur ini dijalankan untuk membuang atau flush pundi kencing yang tersumbat. Kucing jantan kita mempunyai masalah tak boleh kencing, malah dekat hujung penis kita akan dapat lihat, maybe jumpa yellowish plug atau darah beku. Ok itu simptom atau sign awal masalah saluran pundi kencing dah tersumbat.

Jadi dengan menggunakan catheter atau tiub kateter yang sesuai dengan saiz dan kegunaan, doktor haiwan akan mengukur dahulu kepanjangan tiub yang akan dimasukkan sehingga ke dalam pundi kencing kucing itu. Sebabnya kalau terlalu dalam masuk ia boleh menyebabkan tiub itu akan tertusuk dinding pundi kencing lalu menyebabkan pundi kencing bocor. Air kencing akan melimpah dalam perut dan komplikasi berlaku. Maka itulah kerja doktor haiwan terlatih perlu mengukur sedalam mana ia perlu menyalurkan tiub. Apa sebab kena salur tiub, well prinsip macam ni tiub seperti membuka saluran baru untuk air kencing keluar. Sebelum ini saluran sedia ada dah tersumbat disebabkan batu karang, darah beku mungkin, atau nanah yang menjadi plug. Ok tiub tu akan menolak halangan itu kembali ke dalam pundi kencing lalu membuatkan saluran kembali terbuka. Doktor haiwan akan menolak perlahan2 nak mengurangkan trauma pada dinding salur kencing. Apabila dah masuk pundi kencing maka dengan perlahan-lahan air kencing keluar bersama kotoran, darah dan sebagainya. Tapi selalu air kencing boleh jadi susah keluar juga, maka dengan menggunakan teknik betul, doktor haiwan akan mengepam perlahan-lahan atau menekan pundi kencing dari keluar untuk memberikan tekanan pada air kencing ditolak keluar. Ini terjadi apabila pundi kencing selama ini tersumbat, jai pressure dalam tu dah tak kuat, malah otot pundi kencing sudah lemah. Sebab itu doktor vet akan membantu kucing mengeluarkan air kencing. Tahukah anda, kalau air kencing tidak dibuang untuk beberapa masa yang lama, bukan sahaja menyebabkan air kencing boleh bertukar menjadi batu karang dalam bahasa kita atau urolith, malah normal flora dalam pundi kencing yang terdiri bakteria baik akan membiak terlalu banyak sebab keadaan dalam pundi kencing terlalu kotor. Apabila bakteria menjadi banyak ia akan mula memakan segala sumber nutrent yang ada termasukkan dermis atau tisu pundi kencing.

Ok selepas dah dijalankan prosedur catheter sehingga kempis pundi kencing dibuatnya. Adakalanya, kucing akan dicatheter untuk suatu jangka masa lama maybe seminggu dan diwajib duduk wad untuk bet monitor. Sepanjang duduk wad, tiub itu akan sentiasa berada di dalam salur kencing kucing ini untuk membantu kucing kencing.Tapi biasalah kucing tak berapa suka. Sepanjang dicatheter, vet akan beri kucing ubat untuk lawas kencing dan sentiasa kencing, seperti flush pundi kencing sampai bersih.  Malah diberi antibiotik yang sesuai untuk mengelak jangkitan sampingan dari bakteria terutama. So vet akan biarkan tiub berada dalam saluran kencing sehingga disahkan masalah ini berakhir.Apabila habis dipastikan tiada lagi tersumbat, atau ada darah, baru dikeluarkan. Apabila tiub dikeluarkan, maka kucing akan still diberi antibiotik untuk dihabiskan dose.

So selepas prosedur ini, Tuan kucing perlu pastikan ubat yang diberi digunakan sebaiknya. Selepas ini, pemakanan kucing perlu diubah, kena makan makanan khas yang baik untuk kesihatan pundi kencing untuk mengelak tersumbat lagi. Saya saran beri makanan seperti prescribtion diet dari hills diberi nama U/D diet, dan C/d diet, rasa kedai vet ada, kalau kedai petshop tak pasti. Makanan ini memang tak disukai kucing sebab takde perisa, tapi kita sebagai tuan perlu latih kucing kita makan. Ia bagus untuk penyembuhan dan mengelakkan berlaku masalah batu karang dimasa sama.



 Pada masa sama, saya saran untuk kucing yang ada masalah ini tidak digunakan pasir kucing sebagai tandas sebab ia akan membuatkan bahagian bawah trauma, jadi seeloknya dibubuh ceraian surat khabar sebagai tandas kucing. Ini lebih berguna kerana tuan kucing akan tahu berapa banyak kucing kencing, dan kalau tiada kencing maka boleh diinformkan kepada vet untuk tindakan penbetulan.




Friday, January 11, 2013

PERSOALAN PENJAGAAN KUCING SELEPAS PEMBEDAHAN

Terima kasih Nurshazuanee bertanyakan soalan. Maka saya akan jawab sebaiknya.

Dibawah adalah soalannya.


salam,utk pngtahuan Dr kucing sy bunting masa di vaksin utk dimandulkan.kami xtau tanda2 bunting n vet mungkin x perasan.masa dia berank ank dia mati n tetinggal uri n sekor lg dlm perut.kami da operate dlm 3hr leps.sy nak tau tips pnjagaan slpas operate?asked by nurshazuanee

Begini, selepas operate, kita akan biarkan kucing di dalam sangkar agar tidak bebas lepas untuk sekurangnya 3 hari sehingga seminggu mengikut keadaan luka operation. Makan minum perlu diberi sekurang 2 kali sehari. Sekiranya ada ubat diberikan oleh vet, jadi berikan mengikut masa ditentukan. Penting sekali, periksa luka jahitan 2 kali sehari, pagi dan petang. Pastikan jahitan tidak tertanggal terbuka. Pastika tiada pendarahan, kesan darah ataupun ada cecair keluar dari luka itu. Pemeriksaan luka jahitan perlu dilakukan sekurangnya untuk 4 hari 5hari pertama. Tengok juga aktiviti kucing itu, kalau ia mcam agresif nakal selalu gigit atau usik kawasan luka sila ke vet. Kita risau kucing dah gigit atau buang jahitan itu. 

Check kawasan luka kalau bengkak, merah dan panas. Kalau bengkak sangat macam ada bisul sila bawa ke vet, kemungkinan ada local infection. Saya saran awak beli solcoceryl jelly kt farmasi dan sapu kawasan luka sehari sekali untuk mempercepatkan luka sembuh. Sila monitor kucing, kalau nampak ia macam pasif duduk diam tk macam biasa, kemungkinan dia demam. Jgn tunggu lama sila bawa ke vet. Selalunya selepas 2 minggu, benang akan tanggal sendiri dan luka dah sembuh dan kulit dah bercantum. Kalau tak sembuh dan nampak benang lagi, sila bawa ke vet untuk dibuang sendiri vet. Chances untuk kucing sakit demam selepas surgeri seperti di atas 30%. - 40%. Ini kerana ia adalah major surgeri, jadi perkara ini perlu dilihat serius. Ingat jika ada perubahan pada luka dan juga behaviour kucing dalam seminggu selepas operation, bawa ke vet. Itu sahaja jawapan dari saya. Semoga kucing awak sihat dan sembuh cepat.

Untuk pengtahuan awak, kalau kucing itu bunting puting susu akan membengkak, dia akan sedikit agresif kalau perut dipegang. Kucing bunting 2 bulan lebih sahaja, So mudah untuk melihat perubahan fizikal kucing,

Sekian wassalam

Dr Hafidz

Tuesday, January 1, 2013

Persoalan Kucing tak boleh kencing

salam Noor,
Soalan anda adalah

Ada seekor kucing jantan yang saya bela umur dalam lingkungan 1 th lebih, baru ni dia tak lalu makan dan tak boleh nak kencing dan saya dah bawa ke vet 4 hari yang lalu, sekarang selera makan dah ok sebab dia dibekalkan vitamin tetapi kencing masih sedikit dan masih susah nk kencing, apa yang harus saya buat....

Jawapan
Saya cuba bantu awak.

kencing yang sikit tu warna apa, ada keluar darah atau merah atau kuning pekat atau cair. Dia kencing kat pasir atau tempat lain? Begini saya akan bantu, kalau kencing tu cair atau kuning pekat masih tidak kronik. Kalau dh ada warna merah keluar memang kronik, Vet tu ada cuba keluarkan air kencing dengan picit pundi kencing kucing tu tak. Adakah pundi kencing dia membesar. 

Masalah ini berkaitan batu karang dlm pundi kencing atau dipanggil FLUTD

Saya syor awak ubah makanan yg biasa ia makan, beli makanan kucing nama k/d atau c/d diet tu khas untuk kucing masalah tak kencing, Kucing awak perlu disediakan satu mangkuk air bersih setiap hari.

Saya ada satu cara lagi, kucing saya pernah kena macam ni, saya beri minum air blender lobak putih untuk seminggu terus hilang masalah ni. Awak blend lobak putih campur air sikit, bagi minum satu sudu 3 kali sehari sekurangnya. Memang tak sedap pahit tapi berkesan.

Kalau dah kronik baik bawa ke vet, Vet akan flush pundi kenci kucing awak dn keluarkan semua kotoran batu karang.

Semoga berjaya

Dr Hafidz