Tuesday, January 1, 2013

Persoalan Kucing tak boleh kencing

salam Noor,
Soalan anda adalah

Ada seekor kucing jantan yang saya bela umur dalam lingkungan 1 th lebih, baru ni dia tak lalu makan dan tak boleh nak kencing dan saya dah bawa ke vet 4 hari yang lalu, sekarang selera makan dah ok sebab dia dibekalkan vitamin tetapi kencing masih sedikit dan masih susah nk kencing, apa yang harus saya buat....

Jawapan
Saya cuba bantu awak.

kencing yang sikit tu warna apa, ada keluar darah atau merah atau kuning pekat atau cair. Dia kencing kat pasir atau tempat lain? Begini saya akan bantu, kalau kencing tu cair atau kuning pekat masih tidak kronik. Kalau dh ada warna merah keluar memang kronik, Vet tu ada cuba keluarkan air kencing dengan picit pundi kencing kucing tu tak. Adakah pundi kencing dia membesar. 

Masalah ini berkaitan batu karang dlm pundi kencing atau dipanggil FLUTD

Saya syor awak ubah makanan yg biasa ia makan, beli makanan kucing nama k/d atau c/d diet tu khas untuk kucing masalah tak kencing, Kucing awak perlu disediakan satu mangkuk air bersih setiap hari.

Saya ada satu cara lagi, kucing saya pernah kena macam ni, saya beri minum air blender lobak putih untuk seminggu terus hilang masalah ni. Awak blend lobak putih campur air sikit, bagi minum satu sudu 3 kali sehari sekurangnya. Memang tak sedap pahit tapi berkesan.

Kalau dah kronik baik bawa ke vet, Vet akan flush pundi kenci kucing awak dn keluarkan semua kotoran batu karang.

Semoga berjaya

Dr Hafidz

32 comments:

  1. Salam Dr..
    Mcm mana pula kalau kucing sy kencing sedikit tp berdarah cair, lps tu sekarang ni dia dh x kencing. Sy pernah bawa ke vet tp dia x ok jgk. Lps tu, pagi semalam sy nampak titis2 darah kat lantai dapur. Kalau sy bg air lobak putih, boleh baik x ? Sy runsing sgt2 sekarang ni. Nak bwk vet swasta agak2 kos berapa ye ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy pn bwk g privte sbb gomen xley wt..rwtn rm145 kne..dia bg mknn c/d brand hills urinary tract health..sy pn tgh pntau meow sy ni sbb br je kne..

      Delete
  2. Salam bella, kos kat swasta dlm rm100-200. Tapi boleh jer buat kat vet gov, dia akan masukkan tiub untuk buang keluar semua air kencing termasuk darah. Jgn lewat pergi, boleh bawa maut kalau terlewat. Lepas buat prosedur tu, maybe ok sekejap tapi dia ada kemungkinan dtg balik masalah sama. Buat air lobak putih sebagai preventive measure atau boleh beli makanan khas untuk masalah ni seperti c/d diet. u/d diet. Makanan khas cuma ada d petshop tertentu. Try la

    ReplyDelete
  3. salam dr..
    saya rasa saya juga mempunyai masalah yg sama.. 2 hari lepas, kucing jantan saya meragam x nak makan n x nak bergaul dgn kwn2.. esoknya, saya ternampak ada titisan darah d lantai tpt kucing tu baring.. saya tgk ada darah kat telur dia.. saya nak tau puncanya, then saya cuba tekan perut dia... then, mengalir kuar darah dari situ.. adakah masalah sama yg kucing saya hadapi? kalau kucing saya x mau minum, blehkah saya pancitkan air dgn syiring ke dalam mulutnya? tpt saya ni xda klinik haiwan.. vet pun, utk binatang besar2 jer cthnya haiwan ternakan.. plz give me an explain.. tq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam ngapjak. saa syak kucing awak mengalami masalah sama. pundi kencingnya ada masalah sehingga ada darah keluar sekali dengan air kencing. Your cat pundi kencing tercedera tu yang berdarah dan dia ada sedikit masalah tak leh control air kencing. So sekarang ni, jgn picit lagi kawasan tu dulu. awak boleh pancutkan air dalam mulut, supaya ia boleh bersihkan kotoran dalam pundi kencing. kemudian, awka tahukan air minuman reverse osmosis, ro water yang ada jual sebelah mineral water. air tu bagus untuk cuci segala kotoran atau batu2 yang tersekat dalam buah pinggang dan pundi kencing. so beli ro water bagi minum kat kucing seminggu sehingga ke 2 minggu paling lama. macamana makannya ada banyak ker sikit atau x makan langsung. kena paksa makan, kucing x makan lebih 3 hari boleh rosakkan liver secara permanent. nanti update kat saya kalau dia x makan.

      Delete
  4. hai... sy macam ada masalah yg sama tp x pasti. saya ada seekor kucing jantan yg baru dikembiri kira2 3 minggu yang lepas... dkt vet.. semua tu dh sembuh, si kucing pun makan n minum n main macam biasa... tp hari ini, kucing sy bertapa di pasir kucing tu dh hampir sejam setengah.. ingatkan x boleh nak berak, tp si kucing berjaya berak, akn tetapi masih bertapa di sana.. sy check tgk kemaluan dia terjuih mcm nak kencing tp air kencing langsung x keluar.. huhu, hampir nak nangis tengok si kucing.... dia x bole nak kencing.... macam mana ye...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, ada kemungkinan berlaku ialah tisu skar yang terbentuk selepas surgeri itu membesar dan mungkin menghimpitkan salur kencing lalu buatkan ia sukar kencing. Cuba check bahagian luka surgeri tu dah sembuh kering tiada nanah atau lendir keluar. Adakah kantung dia makin mengekil atau membesar. Kalau membesar, ada nanah atau lendir, tolong bawa ke vet atau tanya vet tu untuk dapatkan antibiotik supaya kesan luka itu dapat dikurangkan.

      Ada kemungkinan lain kucing awak maybe telah mengalami batu karang. Bagi minum air banyak2 takpun suap guna picagari, beli makanan royal canin atau prescription diet u/d atau s/d diet. Selalu kes macam berlarutan lebih seminggu, Cuba rasa bawah kelengkang kucing, ada benda keras mcm belon tak. Kalau ada itu kira bahaya bawa ke vet untuk mereka letak catheter dan keluarkan air kencing manual. Mereka ada ubat makan supaya boleh kencing lawas kembali

      Delete
  5. salam doc,

    sy mempunyai anak kucing yg berusia 4bulan dan lately sy tgk dia dah start ada simptom2 kencing tidak lawas...dia da stat kecing merata2 dan kecing sgt sdikit dan berwarna kuning keruh...sy nk bertanya kpd doc is it ok kalau sy berikan kucing sy minum air barli??...peluang dia cerah x utk baik??...dan sy dah tukarkan mknan dia dri commercial food kpd ikan rebus...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam barli hanya membantu sedikit sahaja, tp ia akan memberikan kesan yang lambat, mungkin setahun selepas itu baru pulih. Saya saran awak gandakan usaha pemulihan dengan membeli makanan premium royal canin yang lebih baik contoh S/O diet. ikan rebus tidak mencukupi, saya risau kalau kerap beri ikan rebus maka dia akan ada ketidak seimbangan diet dan timbul lak masalah kesihatan lain. Terpulanglah Wallahualam

      Delete
  6. Salam doktor, kcing jntn sy ad mslh yg same, dh dekat byk kali, tp lps tu ok balik, cume berat bdn dye makin kurg, hari ni mslh tu buat balik, pn xkuar ape2., duk tertonggeng lame,, tp ape pn tk kuar, lps tu dye jln terkangkang n baring tp trcungap2 , sy bleh rase ad bnde keras kat bhgian ats paha dye.. Batu karangkah? Nanges tgk kucing sy tu.. Adkh dye msih bleh hidup smpai esk? Sbb maybe nk bwk g vet ptg ni,

    ReplyDelete
  7. Doktor....setelah baca...adekah lagi bgus bgi air mineral? Dan alternatif laen bgi mnum air lobak putih?

    ReplyDelete
  8. Lagi satu doktor....apekah mksd u/d diet dan s/d diet

    ReplyDelete
  9. Dan untuk pengetahuan doktor...kucing saya betina

    ReplyDelete
  10. kucing sy, dh sminggu alami masalah tuk buang air kecik..last week sy dh bwk pgi 2 veterinar tp diorg xmo flush n doc just bg ubt je..satu vet tu, nk charge sampai 1k tuk treatment...n skrg, dier still alami masalah tu sdgkn ubt dh hbs..nsb baik kucing sy masih blh mkn cume mnum tu, still kene pakse..blh tlg bg suggestion x???

    ReplyDelete
  11. Salam dr nak tnye..klu masalah kucing kencing kotor ni kalau bgi die air bali ok ke?

    ReplyDelete
  12. Kucing saya dh terbaring tak larat nak bangun...kalo pegang die berbunyi sakit....malam sebelum tu Ade nmpak die try nak kencing tapi x kluar..eaoknya bwk pegi vet buang air kencing die to still same jgk...

    ReplyDelete
  13. Kucing saya dh terbaring tak larat nak bangun...kalo pegang die berbunyi sakit....malam sebelum tu Ade nmpak die try nak kencing tapi x kluar..eaoknya bwk pegi vet buang air kencing die to still same jgk...

    ReplyDelete
  14. nk bertanya..kalau anu kucing selalu basah dengan air kencing pastu dan dye kerap menjilat anunya,adakah ia tanda2 pnyakit batu karang?

    ReplyDelete
  15. doc, kucing saya betina dan sedang bunting..dia tidak mahu makan..hanya minum sahaja...dan sy syak dia mengalamai kencing tidak lawas..buleh ke sy bagi jus lobak putih..ade kesan bahaya tak pada kandungan nya dan dirinya?

    ReplyDelete
  16. Salam ..kucing sye da mslh x blh kencing.usianye 4 thun..sblm nie ada jd tp dh ok.n now , jd balik.x blh kencing..tbaring letih sakit.psl warna kencing , xtaw sbb dier kencing mmancut..tp bdarah x da la .dier dh x blh kencing 2 hari..sok dh new year, smua klinik tutup.so, sye nk cbe lobak putih nie..sya nk tau, kalau kucing sye condition nye cm tu, truk ke dh?

    ReplyDelete
  17. Salam ..kucing sye da mslh x blh kencing.usianye 4 thun..sblm nie ada jd tp dh ok.n now , jd balik.x blh kencing..tbaring letih sakit.psl warna kencing , xtaw sbb dier kencing mmancut..tp bdarah x da la .dier dh x blh kencing 2 hari..sok dh new year, smua klinik tutup.so, sye nk cbe lobak putih nie..sya nk tau, kalau kucing sye condition nye cm tu, truk ke dh?

    ReplyDelete
  18. Asalm . Kucing sy ada msalh tak blh berak dn kencing. Kucng sy brusia 10bulan lebih . 2 hri dah die tak berak n kemih . Makan n mnum pn tak lalu . Apa sy prlu buat ?

    ReplyDelete
  19. Asalm . Kucing sy ada msalh tak blh berak dn kencing. Kucng sy brusia 10bulan lebih . 2 hri dah die tak berak n kemih . Makan n mnum pn tak lalu . Apa sy prlu buat ?

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum dr. sy ada kucing jantan (tak pasti umur sebab kucing datang). baru2 ni tak boleh kencing and dah 5 hari dekat klinik (kos rm500++). doc sana cakap kucing masih tak boleh kencing sendiri.. untuk tahap macam ni adakah air lobak putih dapat membantu? kami tak mampu nak biaya dengan lebih banyak untuk stay lebih lama di klinik berkenaan..

    ReplyDelete
  21. Salam..sy nk share skit...kucing sy dh masuk kali ni 4 kali problem kencing...jgn pegi bt rawatan kt klinik gov klau dh kronik...cas sama mahal dgn swasta rm 300 lebih..tapi xde wad...sndiri2 kene follow up kt swasta... last2 pegi swasta jgk... kucing sy gigit tiup kt punai die cabut tarik keluar...last2... baru2 ni kene balik...xleh kencing...3 hari dh full tank...sy sumbat tiub tu kt punai die... n masukkan air dlm mulut sy... hembus kt punai die...n keluar air kt punai die pelan2... lpas tu... flow dah cantik dah...die kencing sndiri... n lpas tu sy gi vet... beli ubat die nama cystaid rm4 sebijik... n beli 10 biji...tgk kt ubat tu 1 hari skali selepas makan... sy bg die mkan die xde selera...last2 trpaksa feeding die mkan...suap pelan2..bg mkn ubat.. u skrg dh sihat walaufiat... panjang jgk umur kucing... rasanya kucing ni tgk kita brsungguh2 die pn smagat nk hidup lg pnjang sbb sygkn kite... sedddyyyyy...huk3

    ReplyDelete
  22. semalam 7/6 kucing sy tetiba moyok dan trus bwk g Vet Gov. Dr ckp dia ada mslh batu karang. then mtk kmi dtg pg esokn. dan esokkn pg sy dtg Dr settlekan mslh kucing sy,msuk tiun ikut bwh (sy x thu mcmana keadaan sbb kucing kena tgl di Vet dan mtk sy dtg 2jam slps).semasa meninggalkan kucing sy di Vet,sy berat hati sbb Dr ckp risiko 50/50. sy redha.

    lps tu 2jam kmudian sy g ambil kucing,alhamdulillah xde mslh.boleh bwk blik walaupun dia khayal akibat bius. sy happy. tp sejam kmudian dia sedar dan menggelepor (mybe tindakbalas ubat bius) sy berikan air masak 1 sudu utk beri tenaga. dan beri ms utk dia berehat.
    3jam kemudian sy pegi check kucing sy nk beri air,tgok dia dah mati.. Ya Allah sedih nya....

    Rip Apil .

    ReplyDelete
  23. semalam 7/6 kucing sy tetiba moyok dan trus bwk g Vet Gov. Dr ckp dia ada mslh batu karang. then mtk kmi dtg pg esokn. dan esokkn pg sy dtg Dr settlekan mslh kucing sy,msuk tiun ikut bwh (sy x thu mcmana keadaan sbb kucing kena tgl di Vet dan mtk sy dtg 2jam slps).semasa meninggalkan kucing sy di Vet,sy berat hati sbb Dr ckp risiko 50/50. sy redha.

    lps tu 2jam kmudian sy g ambil kucing,alhamdulillah xde mslh.boleh bwk blik walaupun dia khayal akibat bius. sy happy. tp sejam kmudian dia sedar dan menggelepor (mybe tindakbalas ubat bius) sy berikan air masak 1 sudu utk beri tenaga. dan beri ms utk dia berehat.
    3jam kemudian sy pegi check kucing sy nk beri air,tgok dia dah mati.. Ya Allah sedih nya....

    Rip Apil .

    ReplyDelete
  24. Assalm hi.. sy nk brtnya kucing sy xdpt kencing lngsung, knpa yer selera mkn,minum tu ada... huhu dh risau sgt dh nie, untk masa ni sy bgi mknn wet food dlm tin tu cmpr dngn jus lobsk putih, rasa2 ok ka? And ada jugak try bgi barli tp xgak kuar kncing. 😫

    ReplyDelete
  25. Kucing saya baru buat rawatan kat klinik cheras.masukkan tiub.memang normal ke keluar darah lagi.kucing x nak makan asyik baring je

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum doc..Kucing saya dah 2hari xboleh kencing..kalau keluar pun macam lendir warna kuning..sikit je..die teran sampai berak2..saya syak die sembelit sekali sbb tgk pd tahi die agak kecil dan keras..ni die x boleh berjalan da..

    ReplyDelete
  27. Salam doc, sy nak tanya, kucing sy dah buat operation masuk tube tu 2 kali, tapi lepas sy bawak balik sy tgk dia masih susah nak kencing, adakah kemungkinan batu karang tu dekat dlm kidney dia? Untk kes mcm ni vet government boleh handle ke? Sbb sy dah habis 700++ untk rawatan sblm ni... ada suggestion which gov vet should i go?

    ReplyDelete
  28. Salam Dr., kucing saya kencing kuning, bagaimana nak merawatnya secara alami/nature?

    Terima kasih

    ReplyDelete