Tuesday, February 26, 2013

SENARAI SHAMPOO DIJUAL/






JIKA ANDA BERMINAT SMS SAYA 0134855923, 0162570097, EMAIL DR_HAFIDZ@YAHOO.COM UNTUK MENGETAHUI CARA UNTUK MEMBELI. STOK AGAK TERHAD KERANA BILANGAN CUSTOMER JUGA MASIH SIKIT JADI SIAPA BELI AKAN DAPAT HADIAH PERCUMA.

Saturday, February 23, 2013

Masalah anak kucing yang tiba-tiba lemah demam

Assalamualaikum dan Salam sejahtera,

Pernahkah anda dapat anak kucing pada mula sihat, berlari-lari umur lak dalam 3 bulan macam tu dan tiba-tiba dia berubah keadaan. Dia tiba-tiba demam lembik, taknak gerak sangat berak cair(bahasa kasar) pastu tak bergerak sangat seolah macam takde harapan.

Saya pernah menerima kes-kes anak kucing macam ni sewaktu bekerja dan buat locum di beberapa klnik vet dulu. Memang susah sikit vet untuk menangani kes macam ni, selalu ia berakhir dengan mati di atas meja. Ok tapi harapnnya juga tinggi untuk sembuh, asalkan vet yang ambil kes itu berdedikasi untuk spend almost 24 hours cari jalan sembuhkan ia.

Bila awak bawa ke vet, then vet tu akan check. Dia akan lakukan beberapa diagnostik test dan macam2 lagi. Vet yang tahu risiko kucing ini akan buat keputusan betul. Kebanyakan kes seperti ini kalau anda hanya diberi ubat untuk dimakan anak kucing anda oleh vet dan vet minta kucing anda dibawa pulang, peluang untuk kucing awak sihat dan kembali normal agak rendah.

Sebaiknya kes macam ni ada baik anda minta vet wardkan anak kucing supaya full attention diberi doktor haiwan. Anak kucing sama seperti bayi, mana ada doktor manusia akan minta awak beri ubat pada baby awak di rumah sahaja,In Sha Allah mereka akan minta baby anda di wad supaya full attention diberi. jadi lebih baik anak kucing anda dirawat dan di wad di klinik vet. Kebanyakan klinik vet pasti akan ada wad.

Apa yang dilakukan vet di wad nanti. Ok kebanyakan mereka akan beri anak kucing anda makan secukupnya, kalau anak kucing anda tak nak makan sekalipun mereka akan tolong suapkan. Lihat betapa dijaga sepenuhnya keperluan kucing anda. Malah perkara ini dilakukan at least 2 x sehari. Malah kebanyakan kes anak kucing mcm ini akna memerlukan air di masukkan ke dalam badan, iaitu iv drip. Dan perkara ini hanya boleh dibuat vet. So bagi saya chances untuk anak kucing survive macam ni 60% lebih tinggi daripada membiar anak kucing itu dirawat dirumah.

Saya harap anda memahami post kali ni, dan dapat panduan sebaiknya untuk kes melibatkan anak kucing. Jika ia terjadi pada anda, bawa ke vet dan vet tak offer untuk di wadkan itu suatu mistake, yang membuat chances anak kucing anda hidup lagi rendah. Try tanya vet jika anak kucing anda boleh diwadkan supaya perhatian 100% dapat diberi. Saya pasti anda mungkin sanggup untuk keluarkan belanja dalam beberapa ratus supaya anak kucing anda masih lagi diberi peluang untuk hidup at least 5 tahun lagi sebagai peneman hidup anda. Jangan fikirkan sangat hal duit, kerana anda akan dibalas dengan balasan pahala sangat besar malah kucing ini akan jadi saksi diakhirat supaya anda masuk syurga. In Sya Allah.

Itu sahaja dari saya, maaflah terlebih panjang. Kita jumpa lagi Wasalam

DR Hafidz

Monday, February 18, 2013

tikus makmal dan mencit makmal

Salam sejahtera anda kenal tak dengan tikus makmal dan mencit makmal.

Tahu apa rat dan mice. Rat tu tikus, manakala mice or mouse tu mencit. Ok untuk pengetahuan semua tikus makmal dan mencit makmal tak sama dengan binatang yang awak jumpa dalam longkang, dalam rumah tengah curi makan. Walau famili diorang sama tapi yang sebenar mereka yang duduk makmal ini lagi baik, jinak dan tak mengganas. Mereka tetap mengigit tapi tak lah seteruk dengan tikus liar. Malah mereka ini kurang pantas dari yang liar, kalau terlepas dalam makmal pun mereka dapat ditangkap balik senang. Mereka ini lagi suka duduk dalam kandang makmal tu sebab dapat makan, minum free. Saya pernah biar diorang main atas meja luar kandang, last-last diorang ni masuk balik kandang sebab tak tahu nak pergi mana. Itu serba sikit perihal haiwan makmal untuk membuka mata dan pemikiran perbezaan haiwan yang ada di muka bumi. Apa guna haiwan makmal ini, well haiwan ini digunakan untuk membuat kajian tentang ubat, penyakit dan juga untuk rawatan baru. Saya Dr Hafidz kini berkhidmat dalam bidang ini sangat gembira  mengenali haiwan ini kerana bidang haiwan makmal sangat baharu di Malaysia.Jadi apa lagi yok, mana nak jadi doktor haiwan jom jadi doktor haiwan makmal.

Wassalam

DR Hafidz

flea lice earmites dan masalah ectoparasit mana datangnya, bukan salah kucingkan..


Salam sejahtera da Assalamualaikum

Bertemu kembali maaflah sebab saya cuba menulis sebanyak mungkin tapi masa tu jadi masalah. Ok Sekarang mari saya bawa anda kepada masalah flea lice serta kaum keluarga ectoparasit dan kucing. 

Sebelum mari kita lihat foto-foto diambil dari internet, ni keadaan bulu kucing kalau mereka terkena masalah di atas. 





So ini antara gambar yang biasa kita tengok kalau kucing kit mahupu kucing tepi jalan kena masalah kulit.

Saya faham mesti ramai geli tak suka dan rasa jijik tengok kucing ada masalah ini. Malah ada orang sampai sanggup buang kucing mereka ke pasar sebab tak sanggup hadap masalah mcm ini. Mereka pun mula menyalahkan kucing, kata pengotor tak pandai jilat bulu la. 

Ok yes memang ini masalah haiwan, tapi puncanya 70% bukan berasal dari kucing. Kalau 10 punca kucing dapat masalah ini, hanya 3 sahaja punca sebabkan oleh masalah kucing itu sendiri, tapi 7 lagi punca masalah datang dari faktor luaran. Ini bukan rekaan saya, tapi ia datang dari apa yang saya belajar sebagai doktor vet, dari pengalaman member saya di klinik vet, dari research study yang orang buat.

Tahukah anda klimate negara kita khatulistiwa pada suhu tropika macam ini adalah suhu yang sangat sesuai untuk parasit macam ini hidup riang ria membiak tanpa rasa terancam. Macam manusia la, mana ada manusia hidup di kutub selatan yang sejuk giler. Malah masalah ectoparasit ini dibuktikan kurang berlaku di negara iklim terlampau sejuk dan terlampau panas. Sebab ectoparasit ini tiada kulit luar untuk melindungi dari cuaca terlampau. Jadi jangan nak salahkan kucing, lihat dahulu bahawa negara kita beriklim sesuai untuk parasit ini hidup membiak.

Tahukah anda karpet, sofa, mahupun katil kita ini juga jadi punca kucing dapat masalah ini. Bayangkan sofa fabrik tidak dispray basuh atau dibersihkan guna fabriks spray, maka semua jenis parasit boleh hidup bawah tu senyap-senyap. Malah, awak mungkin terperanjat jika saya kata, maybe sofa awak jadi tempat sarang parasit letak telur mereka. Bila telur menetas barulah parasit ini cari mangsa. Jadi walaupun awak kata dah mandikan kucing dengan shampoo mahal pun, tapi katil sofa dan karpet anda tidak dicuci bersama kucing awak still akan mendapat masalah ini kembali. Ingat bila awak mandikan kucing, cuci dan bersihkan bersama  sofa dan kawasan dalam rumah. Ada juga kucing suka duduk di pakaian baju, kalau dilihat bawah mikrskop pasti awak terperanjat apa ada pada baju awak. Sebab tu kadang2 awak gatal sebab, benda ni ada tapi takdelah sampai hisap darah anda, cuma ia buat anda allergik.

Next, haiwan lain seperti arnab mahupun burung boleh jadi sebagai punca masalah di atas. Sebab mereka ini boleh jadi sumber pengangkut untuk parasit pergi ke kucing anda. Burung memang tidak akan menjadi mangsa pada parasit ini sebab tapi ia membantu menyebarkan masalah ini. Tapi selalu yang kita tengok bukan haiwan lain yang bawa masalah ini ke dalam rumah tapi kita sebagai manusia. Bayangkan anda baru pergi petshop, belek-belek kucing lawa kat situ, lalu melompat satu flea kat kepala awak. Memang agak gatal kepala, tapi flea itu flea kucing tkkan makan darah awak. Jadi awak bawa flea itu ke rumah, kat rumah awak terus jumpa kucing kesayangan dan terus peluk cium. Tatkala awak peluk cium anak kesayangan awak tu. maka lompatlah flea masuk celah bulu kucing. So faham maksud saya, better bila awak dah balik rumah dari mana-mana pun bersihkan diri, kaki rambut. Mandi dulu ker lepas balik kerja, baru jumpa anak kesayangan awak tu. 

Perkara yang perlu anda takut ialah telur mereka, sebab apabila betina mula bertelur, minmum telur dihasilkan ialah 100 biji.  Malah telur mereka ini mempunyai lapisan kerak sangat tahan lasak, dah tk mudah pecah. jadi jika ia jatuh ke tanah atau ke lantai rumah awak, ia masih boleh kekal di situ selama 2 minggu hingga menetas. Tahukah anda?Apabila parasit betina keluarkan telur ia memerlukan masa 2 minggu untuk menetas. Jadi sebab itulah apabila awak buat rawatan untuk bunuh parasit samaada guna injection ivermectin, awak kena datang ke balik untuk suntikan kedua 2 minggu kemudian sebab masa tu telur mereka baru menetas. Boleh lah kita bunuh anak-anak diorang sekali. 

Kucing sebaiknya kalau dah tahu kena masalah ini jangan dibiar main ke luar rumah sebab kita tak tahu diorang ini akan bermain dengan kucing lain ker. bergaduh dengan anjing ker. Takut macam-macam penyakit dan masalah dibawa, seperti masalah ectoparasit ini. 

Anda pernah lihat kucing menjilat jilat bulu. Ok itu mekanisme mereka mandi, gunakan air liur. Mereka jilat bulu, sambil tu akan makan apa jua ectoparasit ada pada kulit. Sebab tu kadang-kadang anda lihat kucing ambil berjam-jam lamanya menjilat. Kucing saya pun macam tu, dia ni suka jilat sampai bulu dia putih bersih takde pun kotor. Tapi kenapa masih ada juga kita jumpa flea celah bulu, dia ada earmites? Macam saya kata , setiap ekor parasit betina ini boleh hasilkan 100 telur dalam masa 2 minggu. Kucing kita dha cuba sebaik mungkin membunuh parasit ini tapi malangnya terlampau banyak. Itu yang still dapat dilihat bulu gugur, ada copak la..Jadi dah jadi peranan kita sebagai mak bapak mereka ini, dapatkanlah rawatan sewajarnya. Beli sendiri frontline spray buat kat rumah, mandikan setiap hari dengan spray ini mampu membuatkan kucing anda happy. Jadilah peminat kucing bertanggungjawab, jaga kesihatan kucing anda sepanjang masa. 

Saya rasa cukup untuk malam ini walau saya ada lagi nak tulis sebab ia hanya sebahagian kecil naper kucing boleh dapat masalah ektoparasit.Apa!! apa itu ektoparasit. Ok moh saya bagitau, parasit itu benda yang tak elokkan ia merosakkan perumah, ia ada 2 jenis satu ekto bermaksud kat luar kulit, satu lagi endo maksud dalam atau di dalam badan macam cacing. 

Jadi moga tulisan saya jadi sedikit pedoman berguna, maaflah dengan bahasa saya. Sebab dah terbiasa. Semoga kita faham kucing adalah pembersih, sepanjang masa mereka groom diri. bersihkan diri sahaja itu kerja mereka. Tapi masalah ini tak berakhir disebabkan punca luaran.

UBAT INI SANGAT BERGUNA ANDA SENDIRI BOLEH LAKUKAN DI RUMAH


Ok wassalam moga temu kita lagi 

Dr Hafidz

Thursday, February 14, 2013

POTONGAN HARGA RUNTUH UNTUK PRODUK MAKANAN KUCING

SAYA INGIN MEMBUAT JUALAN PENGHABISAN STOK UNTUK PRODUK MAKANAN KUCING DIBAWAH. POTONGAN HARGA TAMBAHAN BOLEH DIBERI JIKA ANDA MEMBELI DENGAN KUANTITI BANYAK. CEPAT SEMENTARA STOK MASIH ADA.

CHESTER

3KG - RM 20 KINI RM 18
2.5KG - RM 17 KINI RM 16
2 KG - RM 14 KINI RM13
1 KG- RM 8 KINI RM 7 SAHAJA


CAT TIME

2.5KG - RM14 KINI RM12
1KG - RM7 KINI RM5
1,5KG - RM10 KINI RM9
2KG - RM13 KINI RM 11 


PRODIET PERISA IKAN LAUT

1KG - RM12 KINI HANYA RM10
2KG - RM24 KINI HANYA RM21
1.5KG - RM16 KINI HANYA RM14


SMARTHEART MACAREL DAN CHICKEN TUNA

1.5KG - RM 13 MENJADI RM 11 SAHAJA
2.5KG - RM20 MENJADI RM 18 SAHAJA
2KG - RM 16 MENJADI RM 14 SAHAJA
3KG - RM 24 MENJADI RM 22 SAHAJA



BELI SEKARANG UNTUK HARGA TERRENDAH. 

SMS 0162570097 ATAU EMAIL SAYA DR_HAFIDZ@YAHOO.COM  NAMA ALAMAT DAN PRODUK YANG DIINGINI SERTA KUANTITI DAN SAYA AKAN RESPONS DENGAN SEGERA UNTUK PROSES PEMBAYARAN. 

DR HAFIDZ

Sunday, February 10, 2013

bentuk badan kucing ideal..

Salam,

Pentingnya bentuk badan kucing yg ideal, sama juga manusia kerana dari situ kita boleh melihat tahap keshatan kucing dan menentukan risiko penyakit. seperti manusia terlalu gemuk, gemuk, kurus atau terlalu kurung adalah tidak baik untuk kesihatan. kalau nk betul pemakanankucing, nk gemukkn kucing sebab terlalu kurus atau lain-lain bermula dengan melihat bentuk badan atau skor badan atau body score. post kali ini saya bagi intro, bg anda lihat carta yg st copy dari website. Akan datang kita akan berbincang bagaimana nak bagi kucing kita jadi sedikit gemuk atau untuk kurangkan berat badan kucing . Wassalam




Sunday, February 3, 2013

Uretral obstruction that could happen in your male cat, and correction.


URETHRAL OBSTRUCTION IN MALE CATS

Overview of the condition
Male cats can easily develop obstruction of the urethra- the tube draining urine from the bladder out of the penis- because the urethra is so small.  Obstructions are often the result of plugs of inflammatory material, or small calculi or "stones" that have formed in the kidneys and have passed down into the bladder (see "Urolithiasis").  The cause of the inflammatory materials and stone formation it not well understood, though viral infections and diet may play a role. 

Signs/Clinical presentation
Most affected cats are within 1 to 10 years of age.  Initially cats may show signs of urinary tract inflammation, such as straining to urinate, frequent urination, blood in the urine, painful urination, or inappropriate urination (urinating somewhere other than the litter box).  These bouts usually resolve in 5-7 days but will recur in many cats within 6-12 months.  Once the cats become obstructed, they may attempt to urinate in the litter box but will produce no urine. They may cry, move restlessly, or hide because of discomfort, and eventually will lose their appetites and become lethargic.  Complete obstruction can cause death of the cat in 3-6 days.  A cat with a urethral obstruction will have a large bladder that is easily felt in the back half of the belly.

Risk factorsCats that eat dry diets (and therefore get less water) or diets high in calcium, protein, or salt may be at an increased risk for developing calcium oxalate stones. Bladder inflammation leading to mucous plugs (sometimes called "Feline Urologic Syndrome" or "FUS") is more common in male cats. Congenital out-pouchings of the bladder ("vesicourachal diverticuli") can increase the risk of bladder infection, but they may also be a result of chronic inflammation.

Diagnostic tests
In cats with signs of urinary tract inflammation, blood work is evaluated to check kidney function and to determine if there is any evidence of infection or other systemic illnesses.  A urine sample is evaluated for crystals and may be sent in for culture, although bacterial infections of the bladder are uncommon in cats.  In cats with recurrent infections, x-rays of the belly may be taken to see if calculi (stones) or other material are present in the kidneys or bladder (Figure 1), and the veterinarian may inject contrast material into the bladder during x-rays to see if there are any anatomic causes for straining and bloody urine, such as a bladder wall defect or a stricture (narrowing) of the urethra.

Differential diagnosesClinical signs of straining and painful urinations can be seen in cats with bladder inflammation or calculi that do not have obstructions. Cats with constipation or anal sac disease may also strain and cry in the litter box. 

Treatment OptionsCats that have urinary obstruction require emergency treatment.  The veterinarian will sedate or anesthetize the cat and place a catheter into the urethra to flush out the plug or force the stone into the bladder.  The bladder is flushed through the catheter to remove any remaining sediment.  The urinary catheter is then removed, and the cat is placed on intravenous fluids so that it will urinate frequently.  Some cats require placement of a urinary catheter for 1-2 days until urethral swelling subsides; these cats may be placed on antibiotics.  The veterinarian may also prescribe pain medication or other drugs to make the cat more comfortable and to help it relax.
In cats with calcium oxalate stones that have been flushed into the bladder, a cystotomy (surgical opening of the bladder) is performed to remove the stones (Figure 1)  Cystotomy is also performed in cats with congenital outpouchings of the bladder ("vesicourachal divericuli").

UrethCat_Fig1.jpg

Figure 1.  Calculus ("stone") being removed from a cat's bladder.
If the obstruction recurs, a thorough work-up (including x-rays, cultures, and contrast studies of the bladder and urethra) should be performed before any surgery is considered (Figure 2, 3).

UrethCat_Fig2.jpg

Figure 2.  X-ray of a cat that had recurrent urinary tract obstructions for 6 months.  A urinary catheter (yellow arrows) containing calcium crystals was found in the bladder (red arrows).

UrethCat_Fig3.jpg

Figure 3.  This urinary catheter had accidentally been left in a cat after its first bout of obstruction (the cat chewed the end of the catheter off, and the rest slipped inside the urethra and bladder).  The cat obstructed multiple times until the catheter was removed surgically.

Cats that have 3 or more recurrences, that cannot be managed medically, and that do not have any underlying conditions that could cause recurrence may undergo perineal urethrostomy ("PU"), or surgical widening of the urethra (Figures
UrethCat_Fig4.jpg
Figure 4.  The cat's rear end has been prepped for surgery.
UrethCat_Fig5.jpg

Figure 5.  The surgical area is draped in.

UrethCat_Fig6.jpg

Figure 6.  The penis is dissected free from its attachments to the pelvis, and then will be opened to enlarge the urethra.

UrethCat_Fig7.jpg

Figure 7.  The new opening is completed.

When to seek referral
Cats that have strictures of the urethra, or high obstructions, are more difficult to correct surgically.  Surgery in these cats should be performed by an ACVS Veterinary Surgeon. (Find a Surgeon)

Potential complications of surgeryAfter surgery, some cats will develop bleeding or swelling. Stricture (scarring and narrowing) of the urethrostomy site may occur if the cat traumatizes the surgery site or with incomplete dissection or urine leakage under the skin (Figure 8).  Bacterial urinary tract infections occur in 25% of cats within the first year after perineal urethrostomy.  Perineal urethrostomy does not prevent bladder inflammation or stone formation.

UrethCat_Fig8.jpg
Figure 8.  Because of incomplete dissection, this cat developed a stricture of the urethral opening (arrow).  The cat had recurrent urinary tract infections and strained to urinate; these problems resolved once the urethrostomy was repaired properly.
Aftercare
Pelleted or paper litter may be used for several days after the surgery.  Cats that have severe swelling or leakage of urine under the skin may require placement of a urinary catheter for 2-3 days (Figure 9).  An Elizabethan collar is kept on the cat for 7-10 days after surgery to prevent self-trauma.  In some cats, absorbable sutures are used in the surgery site, while other cats may have nonabsorbable sutures that require removal in 10-14 days. Cats should be rechecked 1, 3, 6 and 12 months after the surgery for urinary tract infections.

UrethCat_Fig9.jpg

Figure 9.  This cat had a high stricture or narrowing of the urethra, and had significant swelling after surgery. The bruising is from urine leakage under the skin.  A urinary catheter was placed for 2 days, and the swelling resolved.

Prevention and prognosisPrevention of urethral blockage depends on the cause of the blockage.  If the surgery is performed properly, it is unlikely that cats will develop subsequent urinary obstructions.  Perineal urethrostomy does not prevent bladder inflammation or stone formation, however, so clinical signs of urinary tract disease may continue in some cats.



Credit to Dr Karen for her sharing on her case. www.acvs.org 

Apakah yang berlaku setelah dikateter atau urinary catheterisation bagi kucing jantan


ur_male_cat.jpg (106635 bytes)

Salam sejahtera,


Kembali lagi saya kini bercerita sedikit tentang kebaikan dan pos-prosedur selepas urinary catheterisation bagi kucing jantan. Prosedur ini dijalankan untuk membuang atau flush pundi kencing yang tersumbat. Kucing jantan kita mempunyai masalah tak boleh kencing, malah dekat hujung penis kita akan dapat lihat, maybe jumpa yellowish plug atau darah beku. Ok itu simptom atau sign awal masalah saluran pundi kencing dah tersumbat.

Jadi dengan menggunakan catheter atau tiub kateter yang sesuai dengan saiz dan kegunaan, doktor haiwan akan mengukur dahulu kepanjangan tiub yang akan dimasukkan sehingga ke dalam pundi kencing kucing itu. Sebabnya kalau terlalu dalam masuk ia boleh menyebabkan tiub itu akan tertusuk dinding pundi kencing lalu menyebabkan pundi kencing bocor. Air kencing akan melimpah dalam perut dan komplikasi berlaku. Maka itulah kerja doktor haiwan terlatih perlu mengukur sedalam mana ia perlu menyalurkan tiub. Apa sebab kena salur tiub, well prinsip macam ni tiub seperti membuka saluran baru untuk air kencing keluar. Sebelum ini saluran sedia ada dah tersumbat disebabkan batu karang, darah beku mungkin, atau nanah yang menjadi plug. Ok tiub tu akan menolak halangan itu kembali ke dalam pundi kencing lalu membuatkan saluran kembali terbuka. Doktor haiwan akan menolak perlahan2 nak mengurangkan trauma pada dinding salur kencing. Apabila dah masuk pundi kencing maka dengan perlahan-lahan air kencing keluar bersama kotoran, darah dan sebagainya. Tapi selalu air kencing boleh jadi susah keluar juga, maka dengan menggunakan teknik betul, doktor haiwan akan mengepam perlahan-lahan atau menekan pundi kencing dari keluar untuk memberikan tekanan pada air kencing ditolak keluar. Ini terjadi apabila pundi kencing selama ini tersumbat, jai pressure dalam tu dah tak kuat, malah otot pundi kencing sudah lemah. Sebab itu doktor vet akan membantu kucing mengeluarkan air kencing. Tahukah anda, kalau air kencing tidak dibuang untuk beberapa masa yang lama, bukan sahaja menyebabkan air kencing boleh bertukar menjadi batu karang dalam bahasa kita atau urolith, malah normal flora dalam pundi kencing yang terdiri bakteria baik akan membiak terlalu banyak sebab keadaan dalam pundi kencing terlalu kotor. Apabila bakteria menjadi banyak ia akan mula memakan segala sumber nutrent yang ada termasukkan dermis atau tisu pundi kencing.

Ok selepas dah dijalankan prosedur catheter sehingga kempis pundi kencing dibuatnya. Adakalanya, kucing akan dicatheter untuk suatu jangka masa lama maybe seminggu dan diwajib duduk wad untuk bet monitor. Sepanjang duduk wad, tiub itu akan sentiasa berada di dalam salur kencing kucing ini untuk membantu kucing kencing.Tapi biasalah kucing tak berapa suka. Sepanjang dicatheter, vet akan beri kucing ubat untuk lawas kencing dan sentiasa kencing, seperti flush pundi kencing sampai bersih.  Malah diberi antibiotik yang sesuai untuk mengelak jangkitan sampingan dari bakteria terutama. So vet akan biarkan tiub berada dalam saluran kencing sehingga disahkan masalah ini berakhir.Apabila habis dipastikan tiada lagi tersumbat, atau ada darah, baru dikeluarkan. Apabila tiub dikeluarkan, maka kucing akan still diberi antibiotik untuk dihabiskan dose.

So selepas prosedur ini, Tuan kucing perlu pastikan ubat yang diberi digunakan sebaiknya. Selepas ini, pemakanan kucing perlu diubah, kena makan makanan khas yang baik untuk kesihatan pundi kencing untuk mengelak tersumbat lagi. Saya saran beri makanan seperti prescribtion diet dari hills diberi nama U/D diet, dan C/d diet, rasa kedai vet ada, kalau kedai petshop tak pasti. Makanan ini memang tak disukai kucing sebab takde perisa, tapi kita sebagai tuan perlu latih kucing kita makan. Ia bagus untuk penyembuhan dan mengelakkan berlaku masalah batu karang dimasa sama.



 Pada masa sama, saya saran untuk kucing yang ada masalah ini tidak digunakan pasir kucing sebagai tandas sebab ia akan membuatkan bahagian bawah trauma, jadi seeloknya dibubuh ceraian surat khabar sebagai tandas kucing. Ini lebih berguna kerana tuan kucing akan tahu berapa banyak kucing kencing, dan kalau tiada kencing maka boleh diinformkan kepada vet untuk tindakan penbetulan.