Wednesday, December 14, 2011

Don't do thiS!!! Jangan lakukan ada kucing anda

If you see your cat macam nak demam or demam..Panas lak badannya, kemudian monyok tak nak makan. You dah sumbat dah makanan pun dimuntahkan balik. Soo konfirm your cat tak sihat, dan demam..You pun terfikir satu plan... jeng, jeng

SALAM semua,

Itu adalah intro situasi maybe boleh berlaku pada kita semua kalau anda lihat kucing yang comel itu berada dalam tahap kesihatan yang sangat kureng.. Dan kita pun buat andaian hmm

HHMMM kalau aku demam aku makan panadol atau nama paracetamol atau nama drug itu acetaminophen.. kemudian aku pun tido rehat. Esok sureee sangat aku dah tak demam. Horeey lalu dengan bijak kita bagi kucing kita bagi makan panadol tak kisah jenama apa pun, Actifast ker, Mestrual ker, Soluble ker, so kita ingat kalau kucing mesti kena bagi 1 biji.





Oppss anda semua dah pun membunuh kucing anda. Saya nasihatkan jangan bagi ubat itu pada kucing. Kerana panadol manusia adalah racun atau toksik pada kucing. Sekali makan tak kira sebiji pun mampu membunuh kucing tanpa rawatan segera. Ianya seperti menyuruh diri kita makan racun arsenik, konfirm you will die..

Kenapa kucing tak leh makan ubat tu. Sedangkan ia boleh sembuhkan demam.. Hoho saya akan bagi tau kenapa pada post akan datang. Tapi yang penting, PERKARA PERLU DIINGATI HARI INI DARI SAYA IAITU - JANGAN BAGI KUCING MAKAN PANADOL TAK KIRA DARURAT SEKALIPUN.



Anda pergi taip di internet, google ker.. acetaminophen or paracetamol toxicity on cat. Sure banyak artikel mengharamkan pemberian panadol pada kucing. Dah banyak kes di klinik mahupun sewaktu belajar dulu dpt melihat problem ni.

Setakat sini sahaja ingatan saya....Wassalam




Dr H

Tuesday, December 13, 2011

The End of 2011, what have we done yet?

Kalau lihat pada kalendar sahabat, only left about 18 days more to go nak masuk 2012, tahun istimewa bagi saya. Perlu dilihat sama-sama apa yang dah kita buat selama 11 bulan yang lepas.

Berbaloikah dengan kudrat kita, segala nikmat yang dinikmati dan rahmat dari Tuhan.

Lihat bakti kita sendiri, pertama untuk diri sendiri macamana kita perbaiki diri ok ker. Kemudian tengok bakti kita pada keluarga ibu bapa. Lihat pula bakti kita pada jiran dan sahabat. Bakti kita pada masyarakat sekeliling, Bakti kita pula pada bangsa dan negara. Bakti kita pada tumbuhan.

Kemudian yang lebih besar bakti kita pada haiwan.. Seterusnya bakti kita pada agama suci kita. Akhir sekali ialah bakti kepada Tuhan Yang terhebat, Maha Esa.

Kalau untuk saya bagi 11 bulan lepas maybe saya boleh bagi untuk diri saya 60%, mabe kurang kot. Tapi yang penting jangan judge orang lain, kita judge diri kita sendiri dulu yerk. Oklah hujan masih tak berhenti laa, nak pulang tapi hujan oh hujan.

Wassalam

DrH

dilema nak beli kereta tak?

SALAM

kalau you all apa yang you all buat.

Nak beli kereta tak? Best ker beli kereta.. mesti senang nak ke sana ke sini. Tapi mampu ke saya nak berkereta.

Nak kahwin pun belum mampu. Tapi kan saya dah kerja sebagai doktor.. kira mampu la kan.





Cuma yang merisaukan saya ialah kebolehan saya untuk membayar bulanan, dah la bayar motor tak abis lagi. Huh! Benci la memikirkan hal ini.





Beli ajer la kan, tapi nak pakai kereta apa. Myvi ker, Saga ker, Viva huhu dah itu jer jenis yang mampu dibeli. Terpaksa aku bertanya sesiapa sahaja yang ada pengetahuan hal ini. Bukan apa dah beli tu elok pakai sebaiknya, biar dapat memberi kemudahan di hari kemudian.




Apa-apa pun akan aku tetap terus memikirkan hal ini.. Sorry la Yob kali ini post hanya berkenaan dilema aku huhu.

Wassalam

Hafidz

Mouse as model to human disease - extra info

Over the past century, the mouse has developed into the premier mammalian model system for genetic research. Scientists from a wide range of biomedical fields have gravitated to the mouse because of its close genetic and physiological similarities to humans, as well as the ease with which its genome can be manipulated and analyzed.

Although yeasts, worms and flies are excellent models for studying the cell cycle and many developmental processes, mice are far better tools for probing the immune, endocrine, nervous, cardiovascular, skeletal and other complex physiological systems that mammals share. Like humans and many other mammals, mice naturally develop diseases that affect these systems, including cancer, atherosclerosis, hypertension, diabetes, osteoporosis and glaucoma. In addition, certain diseases that afflict humans but normally do not strike mice, such as cystic fibrosis and Alzheimer's, can be induced by manipulating the mouse genome and environment. Adding to the mouse's appeal as a model for biomedical research is the animal's relatively low cost of maintenance and its ability to quickly multiply, reproducing as often as every nine weeks.

Mouse models currently available for genetic research include thousands of unique inbred strains and genetically engineered mutants. There are mice prone to different cancers, diabetes, obesity, blindness, Lou Gehrig's disease, Huntington's disease, anxiety, aggressive behavior, alcoholism and even drug addiction. Immunodeficient mice can also be used as hosts to grow both normal and diseased human tissue, a boon for cancer and AIDS research.

In the early days of biomedical research, scientists developed mouse models by selecting and breeding mice to produce offspring with the desired traits. Researchers also learned to produce useful, new models of genetic disease quickly and in large numbers by exposing mice to DNA-damaging chemicals, a process known as chemical mutagenesis.

In recent decades, researchers have utilized an array of innovative genetic technologies to produce custom-made mouse models for a wide array of specific diseases, as well as to study the function of targeted genes. One of the most important advances has been the ability to create transgenic mice, in which a new gene is inserted into the animal's germline. Even more powerful approaches, dependent on homologous recombination, have permitted the development of tools to "knock out" genes, which involves replacing existing genes with altered versions; or to "knock in" genes, which involves altering a mouse gene in its natural location. To preserve these extremely valuable strains of mice and to assist in the propagation of strains with poor reproduction, researchers have taken advantage of state-of-the-art reproductive technologies, including cryopreservation of embryos, in vitro fertilization and ovary transplantation.

The Jackson Laboratory, a publicly supported national repository for mouse models in Bar Harbor, Maine, has played a crucial role in the development of the mouse into the leading model for biomedical research. Established in 1929, the non-profit center pioneered the use of inbred laboratory mice to uncover the genetic basis of human development and disease. In fact, the famous "Black 6" or C57BL/6J mouse strain whose genome is the focus of the landmark sequencing effort was developed in the early 1920s by The Jackson Laboratory founder Clarence Cook Little.

Today, researchers at The Jackson Laboratory pursue projects in areas that include cancer, development and aging, immune system and blood disorders, neurological and sensory disorders, and metabolic diseases. Informatics researchers work with the public sequencing consortium to curate and integrate the sequenced mouse genome data with the wealth of biological knowledge collected in Jackson's Mouse Genome Informatics resource.

In addition, The Jackson Laboratory distributes 2,700 different strains and stocks as breeding mice, frozen embryos or DNA samples. In FY 2002 alone, the lab supplied approximately 2 million mice to the international scientific community.

Listed below is a sampling of mouse models developed and/or distributed by The Jackson Laboratory, along with brief descriptions of the human diseases they are helping scientists to understand:

  • Down Syndrome - One of the most common genetic birth defects in humans, occurring once in every 800 to 1,000 live births, Down syndrome results from an extra copy of chromosome 21, an abnormality known as trisomy. The Ts65Dn mouse, developed at The Jackson Laboratory, mimics trisomy 21 and exhibits many of the behavioral, learning, and physiological defects associated with the syndrome in humans, including mental deficits, small size, obesity, hydrocephalus and thymic defects. This model represents the latest and best improvement of Down syndrome models to facilitate research into the human condition.

  • Cystic Fibrosis (CF) - The Cftr knockout mouse has helped advance research into cystic fibrosis, the most common fatal genetic disease in the United States today, occurring in approximately one of every 3,300 live births. Scientists now know that CF is caused by a small defect in the gene that manufactures CFTR, a protein that regulates the passage of salts and water in and out of cells. Studies with the Cftr knockout have shown that the disease results from a failure to clear certain bacteria from the lung, which leads to mucus retention and subsequent lung disease. These mice have become models for developing new approaches to correct the CF defect and cure the disease.

  • Cancer - The p53 knockout mouse has a disabled Trp53 tumor suppressor gene that makes it highly susceptible to various cancers, including lymphomas and osteosarcomas. The mouse has emerged as an important model for human Li-Fraumeni syndrome, a form of familial breast cancer.

  • Glaucoma - The DBA/2J mouse exhibits many of the symptoms that are often associated with human glaucoma, including elevated intraocular pressure. Glaucoma is a debilitating eye disease that is the second leading cause of blindness in the United States.

  • Type 1 Diabetes - This autoimmune disease, also known as Juvenile Diabetes, or Insulin Dependent Diabetes Mellitus (IDDM), accounts for up to 10 percent of diabetes cases. Non-obese Diabetic (NOD) mice are enabling researchers to identify IDDM susceptibility genes and disease mechanisms.

  • Type 2 Diabetes - A metabolic disorder also called Non-Insulin Dependent Diabetes Mellitus (NIDDM), this is the most common form of diabetes and occurs primarily after age 40. The leading mouse models for NIDDM and obesity research were all developed at The Jackson Laboratory: Cpefat, Lepob, Leprdb and tub.

  • Epilepsy - The "slow-wave epilepsy," or swe, mouse is the only model to exhibit both of the two major forms of epilepsy: petit mal (absence) and grand mal (convulsive). It shows particular promise for research into absence seizures, which occur most often in children.

  • Heart Disease - Elevated blood cholesterol levels and plaque buildup in arteries within three months of birth (even on a low-fat diet) are characteristics of several experimental models for human atherosclerosis: the Apoe knockout mouse and C57BL/6J.

  • Muscular Dystrophy - The Dmd mdx mouse is a model for Duchenne Muscular Dystrophy, a rare neuromuscular disorder in young males that is inherited as an X-linked recessive trait and results in progressive muscle degeneration.

  • Ovarian Tumors - The SWR and SWXJ mouse models provide excellent research platforms for studying the genetic basis of ovarian granulosa cell tumors, a common and very serious form of malignant ovarian tumor in young girls and post-menopausal women.

Thats all folk for now. Enjoy your reading. Bye


Dr H


(curtesy from www.genome.gov)

ibu kucing bakal melahirkan baby

Salam pagi semua dan Assalamualaikum,

Well ini ada sedikit maklumat untuk dikongsi. Memandangkan kucing saya Blackie, malam tadi telah selamat melahirkna 3 ekor anak kucing parsi yang comel2. Maka ingin saya bercerita sedikit beberapa perkara tentang ibu kucing yang bakal mendapat baby.



Jika kita lihat ibu kucing mengandung sibuk le hulur hilir masuk bilik cari kawasan, masuk almari dan sebagainya itu petanda dia dah due date tinggal 24 jam sahaja lagi nak deliver baby. Macam kucing saya, 2 hari sebelum nak deliver, dia dah start kurang makan. Sebab perutnya tak selesa maka itu satu lagi petunjuk penting.

So bila tengok ibu kucing itu dah start duduk diam satu tempat, kalau boleh sediakan bakul atau kotak dan diisi kain atau tuala untuk memberi haba pada ibu dan anaknya. Kemudian toksah kacau, biarkan ia deliver sendiri.

Kebiasaan kalau kita baca buku dan pengalaman saya ibu kucing takkan mengambil masa lebih 12 hingga 18 jam untuk melahirkan anak. Tapi kalau dah sampai 24 jam still tengok meneran dan masih tak menyusukan anak. Maka ibu kucing mungkin mengalami masalah nak deliver anak, maybe ada anak yang tersangkut di dalam. Saya muungkin tak bertembung masalah ini lagi, tapi jika ia berlaku ambil air agak suam atau panas-panas tangan. Kemudian basahkan area peranakan itu, supaya ia membesarkan lagi lubang dan assist. Tapi kalau tak berjaya atau tak berani nak buat bawa ke vet atau call vet ke rumah. Please bawa sekali bakul itu ke klinik.

Di klinik vet, doktor akan bagi injection hormon untuk memudahkan anak itu keluar. Apa yang saya risau might be jika anak kucing itu terjerut dengan tali pusatnya pasti akan menjadi masalah besar.

Ok selepas semua dah keluar dan ok ajer, cuba tengok keadaan baby itu perlahan-lahan dan minta kebenaran mummy kucing itu. Kalau ada tali pusat masih belum tanggal dan panjang ambil getah atau apa jua penyepit kepit tali pusat itu dan ambil gunting potong. Kemudian kalau ada iodin atau ubat kuning sapu pada area perut baby. Ini untuk mengelakkan infection pada baby sebab kadang-kadang ibu baby terlalu penat sampai lupa nak gigit tali pusat anaknya.

Kalau ibu baby itu prihatin dan biasa menjilatkan babynya itu sudah bagus dan biarkan. Tak perlu dikacau. Yang penting kesemua mesti hidup dan bersuara. Tapi kalau ibu baby itu tak mahu menyusukan dan menguruskan baby itu masalah besar bagi kita. Anda perlu mencari ibu angkat kucing untuk memberi susu dan menjaga anak itu sehingga umur sekurang-kurangnya 3 bulan. Dari pengalaman saya, kalau kita cuba menjaga anak kucing yang baru sehari lahir dengan memberi susu KMR (kitten milk replacer) memang sangat susah. Chances untuk ia hidup sangat rendah less than 10% sebab ia tiada susu kucing sebagai pembekal immuniti badan.



Ok lah sahabat semua, saya kira dah banyak saya bercerita tentang perkara ibu kucing dan kelahirannya. Insya Allah saya cuba sampaikan lebih panjang tentang tajuk ini pada masa lain. Sekiranya ada komen dan pendapat mahupun pertanyaan saya sudi menerimanya. Wassalam

Dr H

Sunday, December 11, 2011

what should i do?

Salam semua hari ini saya mungkin tidak akan berbicarakan tentang kesihatan haiwan dan sebagainya. Saya ingin membuat sedikit bingkisan hati yang perlu diceritakan.

Well saya ada sedikit kerisauan sejak malam semalam. Memang semalam hari yang agak lain, setelah saya keluar membeli barang dari sebuah pusat membeli belah saya menuju ke parking lot motor saya.

Mungkin time tu dah kul 8 malam, dan motor agak kurang namun saya merasa sedikit gusar melihat ada beberapa lelaki bermotor sedang menunggu di sekeliling parking lot. Saya cuba hilang kerisauan itu, saya bawalah motor saya pergi. Namun baru 1 km berada di jalan raya, saya persaan ada beberapa motor seperti dalam keadaan mengekori sesuatu iaitu saya. Huh risau saya, dan cuba saya meneliti gerak geri mat-mat motor terbabit, sampai satu simpang mereka masuk ke arah berlainan dari saya. Hati saya agak lega la, namun setelah sampai ke stesen minyak dalam 1 km kehadapan, sy berhenti untuk membeli sesuatu saya perasaan group motor itu tadi sdang menunggu sesuatu. Dan salah seorang darinya berada di motor saya seperti lagak menunggu saya.

Nasib ketika itu disekeliling ada beberapa pakcik pemandu teksi sedang melihat gelagak mereka. Saya buat seperti biasa untuk menaiki motor, lelaki itu memberi laluan untuk saya menaiki motor dan berlalu pergi. Saya terus pergi dan memecut pulang ke rumah. Huh saya sungguh-sungguh risau kenapa lelaki-lelaki itu mengekori saya. Saya ada buat salah? pada kumpulan tersebut. Saya selalu terbaca akibat salah faham selalu mangsa dipukul kumpulan motor. Apa patut saya buat? Saya nekad untuk tidak kembali ke tempat itu untuk beberapa bulan lamanya.

Saya berdoa pada Allah supaya lelaki-lelaki itu telah melupakan saya selamanya dan membatalkan apa jua niat mereka. Saya harap tekaan saya yang mereka mengekori saya itu salah. Malam tadi saya menangis di sejadah berdoa agar Allah menjaga keselamatan saya dan keluarga dari mereka-mereka ini. Serius saya cakap, saya tak mahu perkara buruk terjadi.

Wassalam

Dr. H

Wednesday, November 16, 2011

sedikit pemahaman tentang kutu dan hama

Saya ingin membawa sedikit perbincangan tentang pemahaman dari perspektif saya sendiri tentang masalah kutu hama kucing. Bagi pendapat saya sebagai doktor haiwan yang melihat beberapa kes ini, saya berpendapat masalah kucing yang mengalami gatal atau kutu hama tidak akan berakhir. Jika anda telah membawa kucing untuk rawatan ke vet dan mendapatkan suntikan ivermectin atau pun mendapat frontline spot on.. ia adalah rawatan jangka masa pendek. Dengan kata lain, apabila kucing anda sihat sejahtera, masalah ini akan datang balik selepas 4 hingga 5 bulan. Bukan nak mengatakan ubat ini tidak berkesan, ia memang berkesan dan ia memang dicipta untuk rawatan yang sekejap.

Saya ambil contoh seharian, untuk menyenangkan memahami perkara ini.

Anda mempunyai masalah kelumumur dan anda membeli shampoo khas untuk kelumumur atau ubat anti kelumumur. Sekejap sahaja masalah ini berakhir, tapi jika anda berhenti menggunakan shampu ini selepas 1 2 bulan maka masalah ini akan datang kembali.

Jadi untuk memudahkan tuan kucing, untuk mengelak masalah ini berulang perlu selalu gunakan produk antikutu hama ini at least 4 bulan sekali. Sebab untuk kucing saya sendiri pun setiap 3 bulan saya akan apply frontline spot on untuk mengelak kucing saya menggaru-garu.

Ok la cukup setakat ini sahaja post saya kali ini. Apa yang saya tulis di sini adalah pendapat peribadi bagi membantu pada sesiapa yang masih merasa rungsing menyelesaikan masalah ini. Sekiranya ada apa-apa pertanyaan harap dapat dipost komen kepada saya supaya saya boleh menjawab persoalan ini.

Wassalam

Dr Hafidz

Thursday, November 3, 2011

oral ulser, uhh sakit tu!!





Salam sejahtera semua,

Satu topik yang akan saya bincangkan. Oral ulser atau ulser mulut, terjadi tak kira samaada di bibir kucing, lidah atau gusi. Sangat pedih dan kucing akan tidak selesa. Ia sama macam ulser mulut apabila kita kena.

Puncanya memang banyak, jangkitan virus bakteria. Kalau kucing tua tu, gigi patah pun boleh buat ulser gusi. Kalau ada makan atau tergigit benda yang bukan-bukan pun leh cederakan mulut dan jadi ulser.

Senang kalau kita nak kesan atau pun simptom kucing tu ada ulser mulut. Dia akan jadi kurang makan, termenung sebab sakit mulut. Kalau yang berlarutan dia jadi kurus dan turun berat badan. Yang mana lebih kritikal, mula la keluar air liur meleleh, kadang-kadang brbuih mulut.



So bila rasa kucing ada keadaan macam tu, bawa ke vet. Vet akan buka mulut kucing perlahan-lahan dan nampak la macam2 kesan ulser. Hampir kebanyakan kes ulser mulut tidak banyak keluar darah cuma pedih tu.



OK la setakat sini dahulu, untuk pagi yang indah. Saya akan sambung berkenaan oral ulser ini pada waktu petang nanti dengan lebih terperinci dan juga cara rawatan yang akan dilakukan vet. Dan juga rawatan rumah yang mungkin anda boleh cuba sebagai rawatan awal untuk kucing anda. Harap anda tunggu petang nanti ya. BYE

Monday, October 10, 2011

Pengetahuan semua

Salam pagi untuk semua yang dah bangun hari Isnin

Hujung minggu saya yang lalu dipenuhi dengan kursus, iaitu kursus pra-perkahwinan yang banyak saya belajar tentang perkara yang berkaitan nak kahwin. Malah ada juga beberapa perkara yang saya belajar tentang akidah.

So kali ini saya nak menyampaikanlah 2 perkara yang telah dipelajari dari ustaz penceramah. Apa dia? Baiklah ianya mengenai kebersihan dalam Islam. ?Ini boleh dipraktikkan oleh orang lain juga.

Dalam Islam sekiranya bab najis, untuk membersihkannya perlu sehingga hilangan bau, rasa dan fizikal najis tersebut.

Ok jika kawasan rumah kita atau lantai dalam rumah terkena air kencing anak kecil, kucing atau apa jua najis ringan dan sederhana. Maka memang diperlukan membersihkannya. Setelah dibersihkannya secara fizikal hingga hilang tak nampak najis itu. Perlu dimop, tapi bukan seperti yang kita lihat cara makcik cleaner mop. Setelah kita masuk mop dalam cucian dan di perah lalu di mop lantai tersebut. Kita tidak boleh memasukkan mop itu ke dalam baldi balik kerana ia akan dianggap najis. Apa yang perlu dibuat ialah ambil mop perah ia, dah bilas di bawah air yang berjalan iaitu di bawah air paip sehingga diyakini bersih. Barulah kita masuk mop dalam baldi untuk cucian seterusnya. Begitulah cara yang betul untuk membersihkan lantai mengikut akidah dan Islam.

Ok seterusnya mengenai membersihkan baju, kalau dulu-dulu basuh baju tak pakai mesin basuh. Tapi sekarang semua moden, semua pakai mesin basuh, apabila semua mesin basuh habis semua baju masuk bersama. Jika ada baju baby yang dah kena kencing atau ada kesan najis, mahupun baju atau seluar kita terkena najis kucing atau apa jua binatang, maka perlu lah diasingkan baju kotor tersebut. Dimasukkan baju ayng bersih dahulu untuk dicuci dalam mesin basuh. Habis pusingan untuk baju bersih, dikeluarkan baju bersih untuk disidai darulah dimasukkan baju yang kotor terkena najis. Apabila nak di sidaikan baju yang terkena najis walaupun dah dibasuh guna mesin basuh, ada ulama menyarankan baju tiu perlu dilalui air yang bergerak seperti air paip baru bilas dan disidai. Ini untuk memastikan baju itu suci dan bersih dan diyakini tanpa was-was.

Oklah setakat ini sahaja post saya kali ini, salam sejahtera untuk semua.

Dr Hafidz

Sunday, October 9, 2011

Kotak pasir untuk kucing

Salam pagi Ahad untuk semua,

Pagi ini saya ingin berkongsi satu tajuk ringan yang boleh menjadi panduan pada anda, iaitu berkenaan pasir tandas atau litter untuk kucing.

Untuk yang prihatin kepada pekerluan kucing pasti akan menyediakan kotak pasir untuk mereka menjadi tandas membuang air.

Kalau ada yang belum menyiapkan pasir litter, saya nasihatkan buat. Sebab ini menjadikan kucing anda berdisplin dan juga membantu kucing menzahirkan naluri sebagai kucing. Kerana memang apabila kucing perlu untuk membuang air, naluri mereka mesti mencari pasir untuk mengkais dan menutupi najis mereka kembali.

Ini adalah 4 tips untuk memulakan latihan membina tandas kucing,

Dapatkan tempat pasir kuicng atau bekas atau kotak yang sesuai dengan kucing anda. Kalau kucing itu berat 3 hingga 5 kg semestinya saiz kotak perlu yang paling besar,kalau kucing tersebut berat antara 1 hingga 3 kg dapatkanlah saiz yang sederhana. Kucing ada cara tersendiri untuk menjalankan kewajipan membuang, malah tekniknya juga ada yang berlainan.. Saya takut kalau kotak tersebut kecil dan tidak sesuai maka apabila kucing tersebut membuang air besar maka tahinya akan landing diluar kotak. Maka bertambahlah kerja kita. Bekas macam ini banyak dijual di Pet Shop, saiz dan pelbagai reka bentuk.

Gunakan pasir atau litter yang sesuainya. Di pasaran banyak jenis, salah satu yang biasa kucing saya guna ialah pasir yang boleh clumping atau berketul dan tidak berdebu. Ada yang murah tapi pasir tu tidak clumping dan ia berdebu, malah ada juga jenis kayu dan silikon. Beli satu yang anda rasa sesuai atau tanyakan di kedai haiwan, cuba di rumah. Sekarang ini ada yang saiz kecil dan saiz bungkusan besar. Jadi perlu lihat kebiasaan kekerapan untuk menukar pasir. Saya sarankan kalau pagi diberi pasir baru, petang perlulah tukar.

Letakkan kotak itu ditempat betul. Mungkin di kawasan laluan kucing anda hendak makan dans sebagainya. Jangan diletakkan di bawah meja makan kita, takut apabila berbau kita yang muntah. Atau jangan diletak ditempat mudah hujan, kan dah basah.

Selalu tukar pasir macam saya kata tadi, pagi tukar pasir baru petang pergi periksa balik mesti dah kotor. Kucing ada kala boleh jadi pembersih, maka apabila dia lihat kotak dah penuh dengan tahi kucing sanggup tahan tak nak lepas hajat. Maka ini merbahaya untuk kesihatannya.

Jadi saya harap 4 tips tersebut boleh membantu dan panduan la untuk memulakan satu tugasan baru iaitu menyediakan tempat pasir kumbahan kucing anda. Semoga anda dan kucing anda dilimpahi rahmat Tuhan di pagi Ahad dan bahagia selalu. Jumpa lagi.

Love

DR Hafidz

Friday, October 7, 2011

kartun hari ini

http://www.toonpool.com/user/610/files/cat_condo_465325.jpg

Ear mites atau kutu telinga di kucing





Salam sejahtera

Mungkin saya tidak pernah membawa tajuk ini untuk diperbincangkan atau mungkin pernah. Tapi adalah lebih baik untuk saya mengulanginya lagi. Kali ini topik berkenaan masalah kutu telinga di kucing


TAHI TELINGA MEMENUHI SELURUH BAHAGIAN RUANG LUAR TANDA JELAS BERMASALAH

Kucing anda mungkin akan merasa masalah kegatalan yang teramat sangat, suka menggaru telinga sehingga berdarah. Kemudian anda lihat telinga penuh dengan tahi daki berkumpul sehingga di luar seperti gambar di atas. Daki tersebut bukannya warna kuning tapi agak kehitaman. Maka kucing anda 80% diyakini ada masalah ear mites.

Ear mites iaitu Otodectes cynotis memang akan memberikan masalah pada kucing. Ia akan menimbulkan kesan alahan atau alergi yang akan membuatkan keadaan kegatalan yang teramat sangat di bahagian luar telinga kucing.

INILAH RUPA OTODECTES CYNOTIS, MEMANG GANAS JIKA DILIHAT BAWAH MIKROSKOP

Tanda-tanda mudah yang anda boleh kenal pasti kucing anda bermasalah ini ialah:
  1. Kegatalan terasa di bahagian telinga, muka dan sebahagian leher menyebabkan mereka kerap menggaru dan menghabiskan masa seharian hanya menggaru.
  2. Tahi telinga yang berwarna merah atau kehitaman akan kelihatan dengan sangat jelas, untuk tahi telinga yang normal adalah berwarna kekuningan.
  3. Jika perkara ini berlarutan lama akan nampak kerak di bahagian kulit telinga dan sebahagian muka, menunjukkan telah berlaku kerosakan berterusan pada kulit di telinga.
  4. Saya selalu menggunakan aplikasi pemerhatian yang saya sarankan kepada Tuan Kucing yang datang membuat rawatan jika mereka meragui ia berpunca dari kutu telinga, saya nasihatkan kepada mereka cuba bersihkan telinga kucing yang bermasalah itu di waktu pagi, kemudian perhatikan telinga tersebut di waktu petang. Apa yang anda nampak, jika telinga itu telah penuh dan padat kembali dengan tahi telinga hitam maka berkemungkinan besar ia adalah masalah Otodectes cynotis.


KITAR HIDUP KUTU INI DI SATU KUCING BOLEH MENGHASILKAN LEBIH DARI 5 TELUR

Apakah rawatan yang sewajarnya:

Banyak yang boleh dilakukan, tapi yang penting jika kebersihan kucing dan proses pembersihan diri kucing itu tidak dilakukan secara bulanan atau mingguan maka masalah ini akan berulang. Adalah lebih baik apabila masalah ini telah dirawat maka perlu dilakukan pembersihan dan mandian ke atas kucing sebaiknya 3 minggu sekali atau 2 minggu sekali.

OK lah rawatan yang terbaik perlu dilakukan apabila dapat tahu masalah ini berlaku:

  • Dapatkan ear canker drop atau dipanggil ubat telinga untuk kucing, caranya samaada anda boleh titikkan 1 titik ubat itu ke dalam telinga bermasalah 4 kali sehari. Atau anda titikkan ubat tu ke tisu atau pengorek telinga kucing dan cuci telinga tersebut 4 kali sehari. Pastikan anda keluarkan tahi telinga yang berwarna hitam semaksimum yang boleh. Namun jika anda melihat ada kesan darah kelihatan bermakna anda melakukan terlalu dalam dan perlu berhenti. Tapi anda tidak perlu risau jika ada sedikit darah kelihatan kerana telinga kucing mempunyai mekanisme penyembuhan yang cepat.
EAR CANCER DROP SEPERTI SAYA BERITAHU
  • Anda juga boleh membawa kucing tersebut kepada Vet Clinic yang berdekatan. Doktor Vet akan membersihkan telinga kucing, dan rawatan lain yang akan mereka lakukan ialah menitikkan ubat Ivermectin ke dalam telinga atau memberikan suntikan Ivermectin. Anda akan perlu datang kembali ke Vet berkenaan untuk 2 kali lagi rawatan. Penggunaan ubat Ivermectin untuk merawat masalah ini memang sangat berkesan dan cepat, dalam 3 minggu kucing anda akan sembuh sedia kala,
INI UBAT SUNTIKAN IVERMECTIN
  • Sebagai pencegahan selepas sudah sembuh, adalah lebih baik dapatkan Frontline Spot On kerana ia ada Ivermectin yang boleh memberi kesan pada membunuh Otodectes cynotis. Spot On ini akan di sapu pada bahagian kulit di atas leher kucing dan tidak akan dimandikan sekurangnya seminggu untuk memastikan ubat tersebut berkesan.
UNTUK PENCEGAHAN LEBIH BAIK DIBERIKAN PADA KUCING ANDA FRONTLINE SPOT ON HANYA BERHARGA TIDAK LEBIH RM20


Apa yang penting anda perlu lakukan perkara yang betul untuk rawatan yang terbaik bagi kucing anda. Tak kira jika Vet anda meminta rawatan 3 kali sebulan atau menjalankan rawatan sendiri. Masalah ini jika tidak diberi rawatan sewajarnya ia boleh berjangkit pada kucing lain atau pada haiwan lain. Sekiranya ada keraguan tentang masalah ini, sila hubungi Vet terdekat atau boleh bertanya pada saya.

Baiklah sahabat semua, saya undur diri dahulu jika ada pertanyaan dan masalah kesihatan haiwan diharap dapat diajukan dan saya akan cuba membantu sebaik mungkin.

Love

Dr Hafidz

Thursday, October 6, 2011

Apakah nama kucing anda yang paling sesuai?

Baiklah kali ini perbincangan saya kali ini agak ringkas iaitu berkenaan nama kucing. Apakah perlu untuk diberikan nama pada kucing? Macam Tompok, Hitam dan sebagainya. Well, saya telah hidup sejak kecil bersama kucing-kucing, macam-macam nama kucing saya diberi. Saya kucing nama Jerry, Ritchie, Blackie, Pearl, Mike.. semua kucing saya kenal nama tu.

Jadi apabila saya panggil mereka dengan nama diberi mereka akan berpaling, pandang.. Saya beranggapan di hati mereka, kucing ini akan lebih menghargai tuannya jika diberi nama. Membuatkan mereka kenal tuannya dan menjadi lebih manja.

Persoalan seterusnya ialah apa nama yang sesuai untuk kucing-kucing. Ok saya berpendapat jika nak bagi nama pada haiwan kesayangan tak kira kucing atau apa juga pun yang paling penting nama kena pendek.. Ada kala orang panggil kucing dengan nama yang terlalu panjang seolah nama manusia. Boleh sahaja jika kita berminat nak beri nama kucing kita dengan panggilan yang agak panjang. Cuma risau kucing tu akan menjadi agak keliru, bukan leh baik untuk panggil nama yang pendek seperti Tom, Manja

Walau apa pun nama yang anda berikan, kena pastikan nama itu ringkas sesuai dengan nama kucing dan perlu dipraktikkan selalu supaya kucing anda sentiasa ingat pada kita. Lebih baik diberikan nama daripada tidak bernama, manalah tahu bila kita diSyurga kelak kucing tu akan menjadi peneman kita.

Itu sahaja bingkisan pendapat dan perbincangan saya pada petang yang tak panas dan tak basah tapi macam nak huja je kat UPM ni..

Kita bertemu lagi INSYA ALLAH, dengan topik yang lagi berat dan tertumpu pada masalah kucing dan haiwan kesayangan lain.

Love
Dr Hafidz

THIS IS MY NEW WORK PLACE










THIS IS MY WORK PLACE AT COMPARATIVE MEDICINE AND TECHNOLOGY UNIT (COMET) UPM

PLEASE HELP YOUR KITTEN TO COMFORT WIT THE OUTSIDE WORLD

Hi there good morning, today I try to gives some tips in English, if you don't understand please let me know. Here some of my thought for today.

You can help your kitten grow up to be even more well-adjusted, sociable, and adaptable to its environment.

Gently introduce your kitten to new experiences. This includes getting her used to being placed in a carrier, traveling in a car, being held, and meeting other people. When our cats were kittens, we took them in the car (in their carriers, of course) to the bank drive-through, the dry cleaners, or even just on short rides. They also got gently desensitized to the sounds of everyday life and the arrival of visitors.

Do this with your kitten to help her become comfortable with many of the sights, sounds, smells, and experiences she'll encounter as an adult.

LOVE
Dr Hafidz