Monday, October 27, 2014

Salam semua pertanyaan anda akan dijawab

Saya mohon maaf atas kehilangan agak lama, insya Allah jika anda ada pertanyaan terbaru akan saya cuba menjawab. Semoga dengan perbincangan mendalam akan membantu kita memahami anak bulus kita.

Sekian,

Dr Hafidz

8 comments:

  1. Salam, dikawasan rumah sewa sy terdapat seekor ibu kucing liar yg mengalami bengkak susu. Anak-anaknya yg sebulan lepas dilahirkan entah hilang kemana-mana.. Sy ingin bertanya, mampukah bengkak susu pada seekor ibu kucing susut dgn sendiri atau ia perlukan juga sebuah rawatan? Nak bawa ke klinik, sy xtahu dimana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye bengkak susu akan susut sendiri dan akan ambil masa maybe dalam sebulan ke dua bulan. Sebab ia dipengaruhi hormon, tambah kalau dah nak mengawan balik lagi cepatlah ia susut.

      Delete
  2. Salam... semalam seekor anak kucinh saya dalam usia 4 bulan mati... Tak tahu sebab apa.. . tiba badan menggeletar... keluar air liur... keluar cecair seperti tahi cair melalui dubur... dan hari nie perkara tu berulang lagi kat anak kucing lain yg seekor lagi.... adakah nie sawan kucing atau pun sejenis penyakit berjangkit ??? Dan klau penyakit berjangkit,adakah membahayakan manusia??? Terima kasih...

    ReplyDelete
  3. Kucing saya x mkn minum lbh 3 hari. Bawa vet bg injection tepi badan coz perut problem..dah 2x pergi pun kena inject..every 2days kena bawa..ada alternative lain tak..saya pernah bg transfer factor 2 biji..vet tu jauh n jalan jam...

    ReplyDelete
  4. Kucing saya x mkn minum lbh 3 hari. Bawa vet bg injection tepi badan coz perut problem..dah 2x pergi pun kena inject..every 2days kena bawa..ada alternative lain tak..saya pernah bg transfer factor 2 biji..vet tu jauh n jalan jam...

    ReplyDelete
  5. Salam dr hafidz saya ada sekor kucing betina umur dalam lapan bulan.badan jenis kecik n kurus.semalam ada setitus darah cair dengan kencing nye.arini benda sama jadi.starting kencing ok kemudian die ada urge nk kencing tapi hanya kluar setitis darah cair tanpa urine.kemudian kucing sy berulang alik ke toilet dan sudut dapo untuk urinate tapi xda urine yg keluar.selera makan masih bagus cuma saya perasan die xnk minum air.sy trpaksa syringe air ke mulut.saya harap dr hafidz dapat membantu

    ReplyDelete
  6. Asm dr.sy bru terjumpa anak kucing ditinggalkn ibunya.mungkin dlm 5 hari.matanya sudah terbuka.sy telah beri susu melalui syringe dan botol susu.tp susah ank kucing munum.hanya 5-10ml shja.sy beri 5-6 kali sehari. Sy telah mnjaganya selama 5hari.tapi semalam badannya lemah dan tak mahu minum.tapi saya paksa juga.harini sy nmpk dia tercunggap2 dan terkencing. Bila sy bagi minum terkeluar susu dr hidungnya. Apa perlu dilakykn dr. Menangis sy tgk. Harap dr dpt bntu. T.kasih dr.

    ReplyDelete
  7. Assalam doc..tghri td sya terperasan kucing sya ada tompok darah d kemaluan dia..then xlama lps tu dia kencing ada darah tp xbyk..tp sblm tu sya bru tukar pasir dia, n pasir yg lama tu xda kesan kencing darah..sya trus search d internet jumpa artikel doc..nk bwk g vet yg selalu pergi, ahad tutup jd bwk ke satu petshop/vet bdktn umh..org tu kata batu karang tp dia xleh buat..kena tggu esok utk ke vet yg biasa pergi tu...ada cara lain tak utk rawt sementara nk ke vet..kucing sya masih aktif tp kesian sbb dia asek ke pasir tp xdpt kencing dgn baik..sikit je keluar..plus apa cara utk elakkan jd lagi lepas ni

    ReplyDelete