Saturday, June 8, 2013

Nafas mulut kucing berbau busuk laaa

Salam sejahtera Assalamualaikum

Anda pasti pernah bertemu dengan masalah kucing mulut bau busuk atau pelik atau tidak normal. Yes, memang mulut bukannya bau wangi, malah mulut kita pun bukannya bau sedap tambah kalau lepas makan durian atau benda pelik2. Malahan  kalau kita ada masalah dental pun aka boleh menyebabkan mulut kita berbau pelik macam bau nanah. Jika kucing sayang awak mempunyai bau busuk pelik, mungkin kemungkinan besar kucing anda mempunyai masalah kesihatan dalaman yang tidak dapat dari luaran. Dari segi klinikal jika kucing berbau mulut busuk, boleh kita beri andaian awal bahawa kucing anda mungkin ada sakit gigi atau dental atau diabetes atau pun masalah buah pingang. Saya akan terangkan serba sedikit masalah biasa ini, so jom baca.

Simptom Kucing Berbau mulut busuk

Jika kucing anda mempunyai bau mulut atau nafas busuk macam bau nafas busuk manusia dan awak tengok lak gusi dia merah sangat macam berdarah ada kemungkinan besar kucing awak ada masalah dental. Gusi yang cantik dan sihat akan berwarna sedikit pink dan tak terlampau merah. Tapi jika gusi merah gilerr macam berdarah makna gusi kucing tidak sihat. Maka dengan ini apa yang perlu anda buat ialah membawa ke vet dan suruh si vet tolong bersihkan gigi kucing. Kemudian awak kena la buat regular bersihkan gigi kucing, nanti saya terangkan. 

Jika kucing anda pulak ada bau mafas mulut tu macam bau buah, bau buah oren ker bau buah manis, bau manis ker itu tanda kucing anda mungkin ada diabetes. Tanda lain kalau kucing dah ada diabetes ialah selalu haus, banyak kencing pastu ada turun berat badan. 

Jika bau nafas bau macam ammonia, atau bau telur tembelang kot, itu tanda ada masalah ginjal atau buah pinggang. Tanda anda masalah buah pinggang lain ialah, tiada selera makan dan ada mudah rasa haus dan banyak kencing.

Bau nafas atau mulut yang busuk sebusuk macam bau bangkai atau hanyir laa itu tanda kucing mungkin ada masalah hati. Masalah hati sangat bahaya dan tanda lain yang akan anda lihat ialah muntah-muntah, bahagian abdomen perut tu bengkak kembang sangat dan juga jaundice atau demam kuning. Anda boleh lihat warna kuning kat bawah mata atau digusi.

Diagnosis oleh vet

Ok Bila bawa kucing ke vet, Vet pertama sekali akan check tengok gigi dan gusi. Dan dia akan bau mulut tu tgk diagnosis betul tak macam saya kata kat atas untuk dapatkan punca penyakit. Malah vet akan check detail history atau soal siasat awak. Dan last mereka akan buat beberapa test untuk double confirmkan. Mungkin kucing anda perlu buat test darah atau check test air kencing.


Rawatan untuk masalah mulut berbau

Rawatan ini bergantung pada punca masalah yang dapat dikesan vet anda. Contoh jika betul masalah gusi dan gigi aje so tiap hari kena gosok gigi. Sama juga kalau ada masalah buah pinggang, hati ker diabetes. 

Petua semulajadi nafas berbau 

Untuk mengurangkan masalah nafas mulut berbau kita kena tengok masalah akar umbi atau bagaimana cara mulut tu boleh berbau busuk. Begini apabila terlampau banyak bakteria berkumpul di dalam mulut mungkin disebabkan masalah gigi ker, maka mereka akan menghasilkan bahan kimia yang merupakan bahan buangan bakteria dan ini yang menyebabkan ia berbau. Jika nak elak mulut berbau so kena la kurangkan jumlah bakteria dalam mulut. Tapi camner nak tahu jumlah bakteria tu dah normal, senang kalau takde mulut berbau makna bakteria dah kurang. Itu sahaja kan. 

Anda boleh beli produk semulajadi spray mulut khas untuk kucing. di mana anda kena tengok ingredient mesti colloidal silver, kalau takde benda ini jangan beli. 

Camner nak berus gigi kucing


Kena guna berus gigi yang khas untuk kucing jangan guna berus gigi manusia sebab berus gigi manusia keras dan nanti berdarah pulak gusi kucing yang lembut. Benda ini ada di kedai haiwan yang besar2. Malah beli ubat gigi yang khas untuk kucing sebab ia tiada florida, sebab benda ini tak bagus untuk kucing. So ingat beli ubat gigi dan berus gigi yang khas untuk kucing sahaja. OK cara menggunakan, letak sikit gel kat jari dan gosok pada gigi dan gusi kucing perlahan takut nanti ia tekejut dan gigit awak pulak. Kalau susah, letak jer gel kat bibir kucing ajer. Ulang ini setiap hari sehingga ia membiasakan diri untuk diberus gigi. Semoga berjaya dan ingat, kesihatan kucing 50% bergantung pada anda.

Dr H

24 comments:

  1. salam doc..
    kucing saya kene liver disease..
    sy nak tanye,ade ke operation @ treatment utk ini?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam cik nina, treatment ada, salah satu kena makan ubat liv 52, atau ubat liver protectant untuk menyembuhkan sel rosak. cuma apa masalah spesifik liver yang dihadapi, tumor ker. kalau tumor selalu operation potong sikit bahagian rosak. kena ambil perhatian serius, kalau terlambat, liver rosak tiada ganti

      Delete
    2. Salam dr. Saye bru jmpe vet kucing saye kena liver disease. vet bg ubat liver. Dia kate hati kucing dh mngecut tak boleh proses tu kluar mcm buih putih kat mulut. Makan tak boleh minum je boleh. Badan nampak lemah.. Tp bila saya nak bagikan ubat dia akan cuba elak.. Ade petua atau tips untuk mengurangkan sakit dia?

      Delete
    3. itzmesy ubat tu jika vet kata akan mengurangkan sakit memang perlu diberi walau apa pun cara. jika ia dalam pil crushkan ia dan masuk dalam air, kemudian guna picagari suap air tu sikit demi sedikit. adakah vet cakap ia masalah hepatic lipidosis.

      Bagi minum air banyak2 sebab kalau kurang air minum lagi kecut liver. Makan bagi wetfood, suap sikit2. Saya pernah dapat kes macam ni tak makan, tapi lepas kami bagi suap setiap hari, minum air isotonik elektrolit, siap makan ubat liver 2 minggu ajer dah sihat. Keajaiban boleh berlaku jika anda berusaha.

      Ada cara lain tapi try cara ni dulu..

      Delete
  2. kucing saya berbau busuk, apa bila benafas, nafas dia hampir sama dgn perut ikan yg mjd bangkai, ada tak ubat nak bagi dia sihat? lpas tu di bawah dagu dia selalu ada cecair seperti air liur yg pekat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam nafas berbau busuk ada banyak punca masalah. satu lagi awak kena tahu membezakan nafas busuk akibat masalah dalaman atau nafas kucing yang normal. jenis makanan yang dimakan boleh memberikan nafas busuk. Selalu jika kucing makan biskut biasa dryfood mcm royal canin, friskies nafas mereka akan kurang busuk berbanding jika mereka makan wetfood, atau ikan mentah atau ikan goreng. so boleh ubah pemakanan jika nak kurangkan bau mulut mereka. selalu nafas busuk mcm saya katakan ia berpunca masalah hati, buah pinggang. ubat rawatan ia bergantung sejauh mana masalah ini, so kena buat medical checkup dulu. Tapi saya cadangkan awak ubah pemakanan jika kucing awak belum pernah makan dryfood atau bg makanan campuran.

      berkaitan bawah dagu tu, saya rasa ada kemungkinan kucing awak ada masalah gusi atau gigi rosak. kemungkinan ada benda cucuk gusi kucing awak shingga ia menghasilkan air liur yang banyak. Saya nasihat awak cuba tengok dalam mulut, ada tak gusi yang terlampau merah, bengkak, nanah, atau gigi patah, rosak. atau ada jarum atau tulang tersangkut.

      Saya pernah merawat kucing mcm ini, apabila diagnosis ia menghidap masalah hati. So kena check jika ia dh kurang mkn ker, kurang minum air ker, ini semua simptom masalah hati.

      Delete
  3. Kucing saya makan dryfood royal canin...tp mulut mereka berbau...bila jilat bulu msti dorg akn berbau busuk...kalu gigit permainan pn...permainan tu akan busuk...pe perlu saya buat..gusi nya xbewarna merah..wana pink...sihat je mereka...

    ReplyDelete
  4. Mulut kucing saya berbau busuk hinggakan air dihidung turut berbau. Gusi berwarna hitam bercampur pink muda. Adakah normal atau berpenyakit?

    ReplyDelete
  5. hi doctor.. sy ada masalah dengan kucing sy.. dr 15hb hingga 18hb june 2015 sy ada bawa dia ke hospital vet.. mula2 kucing saya sakit dia keluarkan air liur yg terlalu banyak.. sy cuba dptkan rawatan dr hos vet.. sy tak tahu apa masalah dia sampai ke hr ini 18hb.. dia lemah sgt2.. x nak mkn.. ms dia kena tahan wad, pihak hos bg air garam, drip & vitamin B.. bila pihak hos nak buat FIB Test kucing sy lemah, pihak hos t'paksa tangguh utk FIB Test.. sy risau dgn keadaan kucing sy skang ni.. apa yg perlu sy lakukan agar kucing saya kembali sihat..

    ReplyDelete
  6. salam sejahtera Doktor, saya nak tanya...macam mana nak rawat kucing yang mengalami masalah bengkak ginjal?

    ReplyDelete
  7. salam sejahtera Doktor, saya nak tanya...macam mana nak rawat kucing yang mengalami masalah bengkak ginjal?

    ReplyDelete
  8. Assakamulaikum doctor. Kucing sy ada masalah mulut berbau busuk sgt. air liur dia sekitar mulut . And hari ni sy perasan mulut dia ada darah sikit. sy harap sgt kucing sy ni xde masalah dalamn yg serius.. and hari ni jugak dia mkan dlm kuantiti yg kurang.. tak mcm selalu... mcm mana ye? dlm semiggu ada air liur dy sekitar mulut tu... :( .. thank u doc

    ReplyDelete
  9. Hi. My cat ada masalah with its teeth.went to a vet and asked to gosok gigi. So ada ke vet yg boleh buat scaling?

    ReplyDelete
  10. Hi. My cat ada masalah with its teeth.went to a vet and asked to gosok gigi. So ada ke vet yg boleh buat scaling?

    ReplyDelete
  11. Salam doc. Kuching sy mengeluarkn air liur yg bnyk. Mcm lendir. Bau sgt busuk. Nk pgang pn xbrani sy doc. Kesian kuching masih kecil. Mkn pn xboleh. Minum je boleh. Bdn jd kurus. Sy kesian tgk keadaan kuching tu skrg. Nk bwk p klinik haiwan duit xde. Hurmm. Xde kew doc rawatan tradisional dpt sy lakukan d rmh? Mcm sapu ubt gamat dkt mlut kuching tu. ?

    ReplyDelete
  12. Salam doc. Kuching sy mengeluarkn air liur yg bnyk. Mcm lendir. Bau sgt busuk. Nk pgang pn xbrani sy doc. Kesian kuching masih kecil. Mkn pn xboleh. Minum je boleh. Bdn jd kurus. Sy kesian tgk keadaan kuching tu skrg. Nk bwk p klinik haiwan duit xde. Hurmm. Xde kew doc rawatan tradisional dpt sy lakukan d rmh? Mcm sapu ubt gamat dkt mlut kuching tu. ?

    ReplyDelete
  13. Salam doc, kucing sy br sbln beranak lps tu mlm kelmarin (12/8) last dia makan smpai la hr ni (14/8) xmkn apa2.dia x nak susukan ank.. mulut dia keluar air liur yg busuk sngt. Pastu smlm tiba2 kaki tangan dia jd kejang dlm 2,3 minit lepas tu normal balik..boleh doc bgtau apa punca dan cr tuk sihatkan kucing sy tu.

    ReplyDelete
  14. Salam Dr. saya nak tanya, kucing saya baru Jumaat lepas mcm ada binatang masuk telinga, lepas dari tu terus dia depress je, dua hari tak mau makan, pagi tu saya celit sikit ikan rebus kat mulut dia, x nak makan jugak, saya dah bawak g klinik, Dr cakap x demam, padahal badan dia rasa suam, saya cek mulut dia xde ape jugak, hidung n mata okay je, so x tau punca apa,

    ReplyDelete
  15. Salam Dr. saya nak tanya, kucing saya baru Jumaat lepas mcm ada binatang masuk telinga, lepas dari tu terus dia depress je, dua hari tak mau makan, pagi tu saya celit sikit ikan rebus kat mulut dia, x nak makan jugak, saya dah bawak g klinik, Dr cakap x demam, padahal badan dia rasa suam, saya cek mulut dia xde ape jugak, hidung n mata okay je, so x tau punca apa,

    ReplyDelete
  16. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  17. Salam dok..nak tanya kucing saya macam kena virus dimana mulut berbau serta mata pun nampak warna kekunig kuningan..badan pun da susut habis..kebanyakkan kucing saya mati sebab virus..bila saya hantar klinik vet doktor cakap tiada ubat untuk virus berkenaaan..so dok ade suggest lain tak dalam penyakit ni

    ReplyDelete
  18. Memang betul lah.. Masalah gusi.. Gigi bapak hitam

    ReplyDelete
  19. Hi. Saya bru perasan hari ni nafas kucing saya bau bangkai.. Dia kurus sebab tak nak makan dri pagi tadi.. Malam ni pun sama juga.. Berapa anggaran kos mmbeli ubat dan berus gigi kucing tu ye?

    ReplyDelete
  20. Salam dr..kalau kucing mkn wetfood mmg normal ke kalau mulut berbau

    ReplyDelete